یادداشت امین هاشمی
1403/2/28
4.3
تجربۀ مدرنیته، کتابیه که دوران مدرن رو در قالب کشمکش و دیالکتیک بین مدرنیزاسیون و مدرنیسم بهشکل پخته و بینقصی بررسی میکنه. مارشال برمن ابتدا ما رو در دو فصل اول، با کمکگیری، اشاره و استناد به فاوستِ گوته و نوشتههای مارکس (بهخصوص مانیفست کمونیست)، با پایههای مدرنیزاسیون و مدرنیسم و دیالکتیکشون آشنا میکنه؛ بعد راهنماییمون میکنه به خیابانهای مکادام پاریس و درمورد هوسمان و بودلر توضیح میده. از پاریس هم به سن پترزبورگ میریم و با کشمکشهای میان «کارمند» و «افسر» آشنا میشیم. بعد از اقامتی طولانی در سن پترزبورگ، در آخر به نیویورک میریم و با غولی بهنام رابرت موزز روبهرو میشیم. سفرمون رو هم با گلایههای پستمدرنیستی دربارۀ اینکه «دورۀ مدرن کی به پایان خواهد رسید؟» تموم میکنیم. کتاب نثر و روایت بینظیری داره. بهلطف نثر پرشور برمن میتونیم بهراحتی فضای شهرهایی که در این کتاب از خیابانهاشون میگذریم رو درک کنیم. تجربۀ مدرنیته کتاب غنی و پُری هستش؛ بررسی همهجانبهاش من رو به موضوعات و فیلدهای جدیدی مثل طراحی شهری و معماری علاقهمند کرد و باعث شد جدیتر بهشون نگاه کنم. یکی از بهترین کتابهاییه که تا حالا خوندم و قطعاً بعدها قراره بهش برگردم.