یادداشت کتاب‌فام

        ۱۳۰ صفحه در ۳ ساعت و ۲۰ دقیقه.
‌
هیچ رمان اینالیایی‌ای که اخیرن به چاپ رسیده باشد، این چنین با ظرافت و چنین مستقیم خواننده‌اش را با "ایتالیای جدید" روبرو نمی‌کند که «برخورد تمدن‌ها سر آسانسوری در پیاتزا ویتوریو». آیا ما با یک «آلبر کامو»ی ایتالیایی طرفیم؟ شاید...
‌
قتل مشکل واضحی‌ست، اما یافتن این‌که چه کسی آن را انجام داده است منجر به بروز مسائلی کوچک‌تر با پیامدهای بزرگ‌تر می‌شود؛ عشق و نفرتی که مهاجران با پیشینه‌های مختلف نسبت به یکدیگر و شهر مورد اقبال خود، رُم دارند.
‌
«لاخوص» داستانش را حول یک ساختمان آپارتمانی در «پیاتزا ویتوریو»ی رم، منطقه‌ای مهاجرنشین شکل می‌دهد. ساکنان ساختمان او، که داستان‌هایشان متقاطع یکدیگرند، در حالی که بر سر وضعیت رو به وخامت آسانسورشان مبارزه می‌کنند، دنیای کوچکی از رُم مدرن را ارائه می‌دهند.
‌
یک خلاف‌کار جوان به نام «لورنزو ماندردینی»، با نام مستعار «گلادیاتور»، در آسانسور این ساختمان به قتل رسیده است. برای حل این جنایت، پلیس با ساکنان ساختمان که شامل پناهندگان سیاسی، مهاجران غیراروپایی و ایتالیایی‌هایی از مناطق مختلف کشور مصاحبه می‌کند. در اطراف محله‌ی «لاخوص»، شخصیت‌های رمان در فصل‌های جداگانه ظهور می‌یابند و تنها نقطه‎نظر مشترک آن‌ها این است که «آمدئو»یی که به ناگاه هم ناپدید شده و همه دوستش دارند، قاتل نیست.
‌
واقعیت در ذهن ما تحت‌تأثیر نحوه‌ی درک ما از جهان است. در «برخورد تمدن‌ها سر آسانسوری در پیاتزا ویتوریو»، تنها تعداد انگشت‌شماری از شخصیت‌های کتاب دیدگاه شفافی مانند «آمدئو» دارند، بنابراین، سوءتفاهم در بین ساکنان آپارتمان رایج است و این، احساساتی منفی مانند عصبانیت، سرخوردگی، گیجی و تنهایی را به وجود می‌آورد.
‌
شخصیت‌های کتاب بسیار رنگارنگ هستند و جالب است که ببینیم هر فرد چگونه خود را می‌بیند و اطرافیانش را چگونه درک می‌کند. بخش عمده‌ای از نیروی داستانی «لاخوص» در تشریفات، برداشت‌ها و تعصبات شخصیت‌ها نهفته است. سوءتفاهم‌های زبانی‌ای که به وجود می‌آیند خنده‌دار هستند، اما هرگز از مرزهای زودباوری خارج نمی‌شوند. جای این نیست که به دنبال این باشیم که چه کسی اول است؟ اما در این‌جا کمدی ایتالیایی به تقاطعی با «هِمون»، «کالوینو» و یا «تواین» می‌رسد.
‌
خواندن این الماس، یک مطالعه‌ی سرگرم‌کننده، خنده‌دار و قابل تأمل است. اگرچه این رمان برای اولین بار یک دهه‌ی پیش منتشر شد، موضوع کتاب همچنان با جامعه‌ی جهانی امروزی مرتبط است.
      
1

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.