یادداشت سید امید حسینی
1404/1/2

بیگانهای در دهکده رمانی جذاب و متفاوت از آثار طنزآمیز و ماجراجویانهی مارک تواینه. این کتاب فضایی رازآلود و فلسفی داره و با نقدهای تند اجتماعی و مذهبی، یک اثر خاص توی کارنامهی تواینه. من با این رمان در یوتوب آشنا شدم و چند ماه دنبال نسخهی فیزیکیش بودم اما پیدا نکردم پس کتاب صوتیش رو گوش دادم. داستان در دهکدهی کوچیکی در اتریش اتفاق میافته که مردمی متعصب و مذهبی داره. زندگی این مردم با اومدن یه فرد عجیب تغییر میکنه. این فرد عجیب شیطانه که با بچههای دهکده دوست میشه و معجزات و شگفتیهای زیادی به اونها نشون میده. این اثر از آخرین نوشتههای مارک تواین به حساب میاد. رمانی کوتاه و تاریکه که نگاهی از بیرون به انسان داره، نگاه شیطان به زندگی بشر و قضاوتهای اون راجعبه ما. تواین در این رمان با استفاده از حضور شیطان، ذات بشری را زیر سوال میبره. اون انسان رو موجودی ناتوان، اسیر توهمات، بیارزش و قربانی سرنوشتی بیمعنا نشان میدهد. نگاه غریبه (شیطان) به جهان، از خودخواهی، حماقت، جنگهای بیهوده، تعصب و پوچی زندگی انسانها پرده برمیداره. بیگانهای در دهکده فراتر از یه داستان ساده است؛ یه تأمل فلسفی دربارهی سرشت بشره. این کتاب رو میشه در کنار آثاری مثل بهشت گمشده یا یادداشتهای شیطان قرار داد، آثاری که در اونها، شیطان نهفقط یک موجود شرور، بلکه یک راوی حقیقته.