یادداشت سجاد خداخواه
فانتزی؟
برای من این ژانر شاید اولین حس لذت از زندگی بود. وقتی که داستانهای کودکانه چینی پو رو میخوندم. کمی که بزرگتر شدم و کم کم حس درک سینما در من ساخته شد در جستجوی تخیلات ذهنی خودم برای حس غرق شدن و تصویرسازی بودم. با هری پاتر شروع شد که تنفر از فانتزی پیدا کردم ولی بعد از اینکه ارباب حلقهها را دیدم جادوی دنیای اساطیری و جذابیت بصری عمیق دنیا تالکین منو جادو کرد. هر چی بزرگتر شدم و سالی یک بار این مجموعه فیلم را میدیدم بیشتر در دنیای نمادین و پر اشارات به دنیای فانتزی خیلی از کشورها عمیق میشدم و هر بار با یک شخصیت و مکان ارتباط میگرفتم. کم کم با کتابخوان تر شدن من میل به شروع خواندن کتاب های دنیای ارباب حلقهها بیشتر میشد تا اینکه دوران کرونا خریدم و بعد این همه سال به خواندن اولین کتاب در روند داستانی این دنیا تصمیم گرفتم. البته طبق عادت ابتدا سهگانه سینمایی هابیت رو بارها دیده بودم تا به کتاب برسم.
در این کتاب لحن بشدت ساده است. انگار تالکین قصد داشته برای کودک درون خود دنیای فانتزی ای خلق کند که رویاها . تفکرات رنگارنگش را به دنیای واقعی تبدیل کند. انگار در این دنیا ما موجودات دهانی وجود دارند که فقط تالکین آنها را دیده است. این کتاب را با این دید باید خواند که تالکین برای فرزندان خود نوشته است. به این معنی که اتفاقات سنگین و خشن و دردناکی که در ارباب حلقهها مشاهده میشود در اینجا به حداقل میرسد و اگر هم وجود دارد با لحن شیرین خاطرهگویانه گفته میشود. هر نژادی که در این کتاب هست نماد یک ویژگی انسانی دنیا میتواند در نظر گرفته شود. از هابیت ما جناب بیلبو بگینز که نماد انسان های زیرک ولی سربههوا است تا الفها که نماد زیبایی و هوش در کنار حریص بودن میباشند. نقطه اصلی داستان نژاد دورفها است. نژادی که با سخت کوشی همراه با طمع و حس هوشمندی همراه شده است ولی به خاطر همین طمع دچار بلاهای زیادی میشوند و قصد دارند قلمرو خود را پس بگیرند. در این کتاب به شکلی سفر انسان برای رسیدن به خلوص روح تو خود بیان میشود. هر قدم یک خصلت بد کم رنگ میشود و به جای آن جنبههایی مانند فداکاری، هم نوعدوستی، زیرکی و... قوی تر میشود. دنیای کتاب هابیت با اینکه بخش کوچکی از سرزمین میانه را به تصویر میکشد ولی هر بخش آن با جزییات فراوانی که تالکین از سر ذوق فانتزی خود و برای رنگارنگ کردن کتاب بیان کرده است لذت فراوانی دارد.
در کتاب هابیت حتی حس میشود یک سنگ هم جان و نیرو دارد و برای ما میخواهد زندگی و رستگاری را به تصویر بکشد و در آخر سفر هیجانانگیز را شروع کردم که تا سال بعد ادامه خواهد داشت!