یادداشت علی قنبری
1404/2/27
در فصل نقش زن در آینده جمهوری اسلامی شهید مطهری گفته: "نه پرده نشینی و نه اختلاط! بلکه حریم" یعنی اینکه در اجتماع زنان و مردان باید کنار هم فعالیت کنن؛ که چه بسا به گفته امام خمینی نقش زنان ما از مردان در انقلاب موثرتر بود! اما اگر اختلاط وجود داشته باشد، مرض قلب میآید و اگر گوشه نشینی زنان وجود داشته باشد، هم به زنان و هم به جهان ظلم میشود چون زنان از دانش و جهان از تاثیرات بلند آنها محروم میشوند! حالا منظور از عدم اختلاط چیه؟ آیا منظور اینه که آقایان و خانمها همدیگر رو نبینند؟ آیا منظور این است که از جایی رد بشوند و که کلا همدیگر را نبینند؟ یا اینکه در ۲ محیط متفاوت کار کنند؟ خیر، اسلام دین اعتدال است و بلکه به حفظ حرمت به جای پاک کردن صورت مسئله میپردازد. مثلا در وسایل حمل و نقل عمومی منظور این است که در زمان ازدحام آقایان و خانمها در دو نقطه مختلف حضور داشته باشند! اما زمان خلوتی ایرادی نیست کنار هم باشند! مثلا منظور این است که در شرکت یا یک تیمی کنار هم کار کنند و بحث کنند، گفتوگو کنند و تلاش کنند که منطقی را پیش ببرند اما در چارچوب کار شرکت یا تیم! باید بدونیم که همهی این مطالبی که اسلام میفرماید برای جلوگیری از مرض قلب است، برای این است که حرمتها را باید حفظ کنیم! این مطالب برای این نیست که انسانها از همکاری و رشد کنار هم منع شوند. پس میتوان نتیجه گرفت که جامعه در همه سطوح باید کنار هم مردان و زنان کار کنند برای پیشرفت بشریت اما باید حرمتها رعایت شود و این یک چیز فردیاست نه از جنس قانونی! یعنی نمیتوان انسان را قدغن کرد و کنار هم بودن را از بن ممنوع کرد که مرض قلب به وجود نیاید بلکه یک مسیر باریکیاست که باید در آن پیش رفت، به طوری که مردان و زنان کنار هم کار کنند.