یادداشت ملیحه سادات حق خواه

                "برنده جایزه ادبی شهید اندرزگو، جایزه ادبی جلال آل احمد و جایزه کتاب سال کشور"

رضانام تا رضاخان یه کتاب تاریخی خشک نیست. آقای بهبودی سعی کرده توی این کتاب ماجراها و اتفاقات رو جوری دنبال هم بیاره و بیان کنه که برای خواننده خسته کننده نباشه. اما باید بگم این کتاب فقط در مورد رضاخان نیست. یعنی با این تصور که فقط قراره از روزمرگی ها و رفت و آمدها و اتفاقای شخصی رضاخان بخونین نباید سراغش برین. این کتاب در واقع تمام اتفاقات حواشی زندگی رضاخان رو بررسی میکنه تا نشون بده چه جوری از یه قزاق ساده تونست به قدرت برسه. رضاخانی که وابستگی زیادی به خونواده اش نداره، در نوجوونی به قزاق خانه سپرده میشه و شخصیتش اونجا شکل میگیره تا وقتی که در جوونی به خاطر فیزیک بدنیش مورد توجه قرار میگیره و کم کم خودش رو بالا میکشه.
آقای بهبودی با جمع آوری مطالب مستند نقش روسیه و انگلیس را توی اداره کردن و چرخوندن کشور در زمان احمدشاه نشون میدهد. همچنین تاثیر این دو کشور و نوع سیاست ها و عوامل مستشارشون را توی ایران اون موقع و به خصوص اداره قزاق خانه مورد بررسی قرار میده. اینکه انگلیس چقدر دوس داشته از شمال تا جنوب ایران را با ارتشی که تحت فرمان خودشه کنترل کنه و روسیه که یه نفوذ نسبی توی شمال ایران داشته اما به خاطر بهم ریختن اوضاع کشور خودش مجبور میشه کمی از منافعش بگذره. 
موقع خوندن کتاب دوتا چیزی ذهنمو درگیر کرد. یکی اینکه با خودم فک میکردم واقعا مردم اونموقع چه جوری با شرایط کشور کنار میومدن؟! با وجود خارجی هایی که صاف صاف توی کشور راه میرفتن و توی حکومت دخالت میکردن و حق مردم رو به راحتی ازشون میگرفتن. البته که اونموقع در سرتاسر ایران شورش های زیادی اتفاق میفتاده و اتفاقا رضاخان با کمک همکارای قزاقش مسئول خوابوندن صدای مردم بودند. مورد دوم هم تشابه هایی بود که میدیدم تاریخ اونموقع و الان دارن. میگن تاریخ تکرار نمیشه و این علت های یکسانند که سرنوشت های مشابهی رو به وجود میارن. و به همین دلیله که من دوست دارم تاریخ بخونم چون اینجوری بهتر میتونم دنیای الان رو بشناسم.

خلاصه اگه به تاریخ علاقه دارین و دنبال یه کتاب با مستندات قوی هستین من این کتاب رو بهتون پیشنهاد میدم. اینم بگم حدود ۸۰ صفحه آخر کتاب مربوط به بخش تصاویر و منابع و مراجع میشه👌🏻
و اینکه جلد دوم کتاب هم به زودی منتشر میشه😊
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.