یادداشت صادق شریفی
اول اینکه کتاب کتاب خوبیست. ارزش خواندن دارد. ترجمه اش عالی نیست ولی بد همنیست. کتاب برای آموزش مبانی اقتصاد نیست. کتاب کتابی قدیمیست اما مفاهیمش تا زمانی که چیزی به اسم اقتصاد وجود دارد ، قابل توجه است. اصل حرف کتاب آن است که نباید منافع جمعی کوچک متاثر از یک سیاست اقتصادی را به تنهایی دید و باید تاثیرات عمومی آن سیاست را در نظر گرفت. اگر دولت به طور مصنوعی قیمت کالایی را دستکاری کند، مثلا کاهش بدهد باعث خروج تولیدکننده از چرخه و کمبود آن کالا و نتیجتا افزایش بیش از حد قیمت آن میشود. پس تا میشود باید کار را به خود بازار واگذار کرد یا خداقل اگر هم میخواهیم دخل و تصرفی در روند تولید یا عرضه یا مصرف بکنیم عواقب غیر مستقیمش را در نظر بگیریم. کتاب به جنگ گزاره های ظاهرا درستی مثل اینها میرود: داشتین شیشه شکسته خوب است خلق پروژه عمومی بیهوده کار درستیست باید از تکنولوژی جدید که باعث بیکاری میشود بترسیم موانع قرار گرفته بر تولید آزادانه بر ثروت می افزاید پس انداز احتکار پول و ابلهانه است. البته تا کتاب را نخوانید به معنای درست جملات بالا و دلیل غلط بودنشان پی نمیبرید. خلاصه که اقتصاد علم بازشناسی پیامدهای ثانویه است. در آخر اگرمیخواهید کتابی درباره آشنایی با اقتصاد بخوانید کتاب اقتصاد به زبان ساده علی سرزعیم را بخوانید. و اگر آن را خوانده اید، پیشنهاد میکنم همان را دوباره بخوانید. 😀