یادداشت
1401/8/26
4.3
اولین بار بود که کتابی از جمال صادقی مطالعه میکردم. آن سوی مرگ ، یک پژوهش ارزشمند و قابل تامل است که سه مصاحبهی جنجالی پیرامون تجربههای پس از مرگ را در بر دارد. هر سهتای این مصاحبهها به علاوه دهها مصاحبهی دیگری که در این کتاب نیامدهاند ، اگرچه با کوششهای میدانی و مجدّانهی محمدحسین حاجی دهآبادی کارگردانی شدهاند اما با پرسشهای ترتیبی ، جامع ، هوشمندانه و پژوهشگرانهی جمال صادقی به همراه روایتِ مسحور کننده و گیرای او ، به نقاط عطف خود رسیدهاند. جمال صادقی کوشیده است تا علاوه بر خودداری از دخل و تصرف در اصل مصاحبه ، زبانی یکدست ، صمیمی و فاخر را بکار گیرد. و همین باعث شده است تا مخاطب ، به دور از هر دستاندازی ، در طی مسیر داستانی مصاحبهها ، لحظهای از حرکت باز نایستد. تجربههای پس از مرگِ دیگری را احتمالاً شنیدهاید که اتفاق افتادهاند. اما خواندن این سه مصاحبه و نشستن پای حرفهای این سه انسان ، که کمی متفاوتتر انسانیت را فراتر از جسم و جهان مادی تجربه کردهاند ، خالی از لطف نیست و تجربهای تازه را در ضمایر ذهنی شما شکل میدهد. بنابراین ، پیشنهاد میکنم اگر عاشق زندگی هستید و یا بالعکس از زندگی متنفرید و یا اصلاً حتی دچار روزمرّگی هستید و نظر خاصی در رابطه باهاش ندارید ، حتماً آن سوی مرگ را بخوانید.