بریده‌ای از کتاب خاطره، تاریخ و تروما اثر اریک هابزبام

خاطره، تاریخ و تروما
بریدۀ کتاب

از آنجا که یک انسان واقع بین و سالم درگیر زمان حال و دغدغه‌های عملی و واقعی آن است، آیا می‌بایست هموار داشتن بار گذشته بر خود را پدیده‌ای آسیب شناسانه تلقی کرد؟ از این عبارتِ «همه چیز چنان رو به راه است گویی (این رخداد) هرگز اتفاق نیفتاده استِ» گوته در فاوست که از زبان شیطان در لحظه‌ای مهم و سرنوشت‌ساز برای عیان ساختن مکنون‌ترین اندیشۀ او نقل می‌شود، می‌توان معنایی استنتاج کرد: «انهدام خاطره». قربانیان حتی از تنها و حداقل چیزی که ضعف و سترونی ما می‌تواند به آنها ارزانی دارد محروم می‌شوند: یادآوری.