معرفی کتاب حکایت های عبید زاکانی اثر محمد شیخ الاسلامی

حکایت های عبید زاکانی

حکایت های عبید زاکانی

3.5

1398/8/28

عبید زاکانی، یکی از ستارگان فروزان آسمان شعر و ادب فارسی و از بزرگ ترین لطیفه پردازان توانمند ادبیات پارسی بوده و کتاب پیش رو، مجموعه ای از حکایت ها و داستان های وی به زبان فارسی و عربی است که به زبانی ساده و روان، بازنویسی شده است. هرچند عبید زاکانی، در سرودن انواع شعر به استادی هر چه تمام تر، ذوق و قریحه ی خود را آزموده است، حکایت های وی  نیز، کم تر از آنها نیست و طنازی های شگرف عبید، هر خواننده را به لبخندی معنادار وامی دارد و شاید همین مساله، یکی از رسالت های طنز پردازی باشد. کتاب پیش رو، افزون بر حکایات، شامل خلاصه ای از منظومه ی موش و گربه، اخلاق الاشراف، رساله ی صد پند و تعاریف نیز هست تا خواننده ی فهیم، ضمن التذاذ از مفهوم نوشته ها، از سادگی متن نیز بهره مند شود. به طور کلی، شاخص های برجسته ی کتاب را می توان رجوع به منابع معتبر و دست اول، سادگی و روانی متن، امانتداری در انتقال مفاهیم حکایات، ایجاز و دوری از زیاده گویی، و نیز ارائه نتیجه گیری اخلاقی از متن برشمرد.

𝗭𝗮𝗵𝗿𝗮

𝗭𝗮𝗵𝗿𝗮

8 ساعت پیش

به نام خدا
معمولا بعد از مطالعه کتاب کمی صبر می کنم و بعد برایش یادداشت می نویسم. اما این یکی را مطمئنم که این ۳ امتیاز از سرش هم زیاد است...
در مورد حکایات و اشعار عبید زاکانی حرفی نیست چون ایشون یکی از بهترین شاعران و نویسندگان زمان خودشون بودند و من یک سری از حکایات را نسخه ی بدون ویرایش خواندم و همچنین اشعارشان بسیار زیباست. اکثر شعرهای عبید زاکانی به نقد مشکلات جامعه می پردازد و مطالب مهمی در مورد اخلاق و آداب معاشرت را بیان می کند و باز هم می گویم که در این مورد حرفی نیست و امتیاز من برای خودِ کتاب هست.
◼️در این کتاب، حکایات ذکر شده در برخی از آثار زاکانی، به زبان ساده تر و خیلی خیلی مختصر تر در این کتاب آورده شده و نتیجه ای از نظر نویسنده پایین آن نوشته شده که پیشنهاد می کنم اصلا آنها را نخوانید. مثلا  انتهای تعداد زیادی از داستانک ها فقط برای اینکه چیزی گفته باشند ، نوشتند: می توان با به کار بردن جمله ای طنز فضا را عوض کرد!!!! خب بله...می شود با نگاهی سطحی این را فهمید؛ اما واقعا هدف عبید زاکانی از چندین سال نوشتن این آثار به صورت طنز این بوده که ما بفهمیم می توانیم فضاهای سنگین را با شوخی عوض کنیم؟؟!
◼️ موضوع بعدی اینکه تعدادی از حکایت ها یک مفهوم و کاربرد داشتند و به نظرم می شد تعداد بیشتری داستان پر مفهوم تر را در این کتاب جمع آوری می کردند.
البته خب این کتاب در حد آشنایی است و انتظارات من کمی بیش از حد هست و حتما باید برم تعدادی از آثار عبید زاکانی را بخوانم. خصوصا منظومه موش و گربه.
۱۴۰۴/۰۴/۱۳
۸ محرم