معرفی کتاب ایران و ایالات متحده: نگاهی از درون گذشته ای شکست خورده و مسیری به سوی مصالحه اثر سیدحسین موسویان

ایران و ایالات متحده: نگاهی از درون گذشته ای شکست خورده و مسیری به سوی مصالحه

ایران و ایالات متحده: نگاهی از درون گذشته ای شکست خورده و مسیری به سوی مصالحه

سیدحسین موسویان و 3 نفر دیگر
4.5

1400/1/2

کتاب ایران و ایالات متحده: نگاهی از درون گذشته ای شکست خورده و مسیری به سوی مصالحه، نویسنده سیدحسین موسویان.

ایران و ایالات متحده
به گزارش کتابان، «ایران و ایالات متحده» به قلم سید حسین موسویان توسط نشر پارسه منتشر شد. نسخه‌ي نخستین کتاب حاضر در سال ۲۰۱۴ به زبان انگلیسی، در ایالات متحده تالیف و توسط انتشارات بلومزبری به صورت هم‌زمان در نیویورک و لندن منتشر و تجدید چاپ شده، در واقع این برگردانِ فارسی، چاپ سوم کتاب به است.
درباره‌ی پیشینه‌ی روابط ایران و آمریکا و نیز روابط امروز دو کشور سخن زیاد رفته است اما این کتاب به قلم سید حسین موسویان اثری متفاوت است؛ چون از سوی فردی نگارش شده که به عنوان مدیرکل پیشین اروپای غربی وزارت امورخارجه و در جایگاه اولین سفیر جمهوری اسلامی در آلمان متحد تا عضویت در تیم مذاکره‌کننده‌ی هسته‌ای، مسئول کمیته‌ی سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی و معاومت مرکز تحقیقات استراتژیک و هم‌چنین ده سال تدریس در دانشگاه پرینستون (آمریکا) مشاغلی مهم و حساس را تجربه کرده است.
موسویان در این کتاب علی‌رغم کالبدشکافی عمیق ماهیت خصمانه‌ی روابط تهران واشنگتن در قالب علل خصومت و هم‌چنین روایت صریح رویدادهای کمتر بازگوشده به مثابه‌ناگفته‌های روابط دوجانبه، می‌کوشد با ارائه‌ی درکی متقابل نسبت به دغدغه‌های چندبعدی دو کشور و خصوصا طرف ایرانی، راهبردی گام به گام در جهت مصالحه‌ی ایران و آمریکا بر مبنای کاهش هزینه‌های دشمنی و منافع مشترک ارائه دهد.
کتاب با مقدمه‌ی توماس پیکرینگ یکی از برجسته‌ترین دیپلمات‌های ایالات متحده و معاون پیشین وزارت امور خارجه‌ی این کشور آغاز می‌شود. پیکرینگ ضمن معرفی و ارزیابی اجمالی این اثر با تمرکز ویژه بر برنامه‌ی هسته‌ای ایران به مثابه قلب اختلاف ایران و آمریکا، روایت‌ها، تحلیل‌ها، راهکارها و در کل محتوای این اثر را برای رهبران جهان غرب و خصوصا ایالات متحده از منظر یک سیاستمدار کهنه‌کار آمریکایی درخور توجه و بسیار مفید قلمداد می‌کند.
حسین موسویان در این کتاب با بیان نقدهایی جدی نسبت به راهبرد سیاست خارجی آمریکا در قبال جمهوری اسلامی، با اتخاذ رویکردی واقع‌بینانه نسبت به منافع ایران، تحقق حداکثری منافع ملی را به مثابه فرایندی استراتژیک توصیف می‌کند که در قالب ایجاد توازن در سیاستِ نگاه به شرق و غرب از سوی تهران قابل حصول است.
بر این مبنا فصل اول چگونگی روابط ایران و آمریکا را در دوران قاجار و سلطنت پهلوی مورد ارزیابی قرار می‌دهد. فصل دوم با تمرکز بر انقلاب اسلامی ایران و حادثه‌ی گروگان‌گیری چگونگی تحول ماهوی در روابط دوجانبه را تبیین می‌کند. فصل سوم نقش و رویکرد آمریکا نسبت به جنگ ایران و عراق را بررسی می‌کند و از روند تعمیق خصومت فی‌مابین سخن می‌گوید. فصل چهارم به اقدامات مصالحه‌جویانه‌ی ایران در دوران ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی می‌پردازد و هم‌چنین نگرش آیت‌الله خامنه‌ای را در قامت رهبر انقلاب نسبت به این مهم بازگو می‌کند. فصل پنجم با بررسی رویکرد دولت اصلاحات به تعامل با غرب، روند پیچیده‌ی مذاکرات هسته‌ای را تشریح می‌کند. فصل ششم که شامل جنجالی‌ترین دوران زندگی نگارنده است، تلاش‌های پنهانی دولت نهم و دهم را نسبت به عادی‌سازی روابط با ایالات متحده در قالب اهداف و تاکتیک‌ها آشکار می‌کند. فصل هفتم ماهیت منازعه را از نگاه طرف ایرانی و آمریکایی ارزیابی کرده و رویدادهای پیدا و پنهان روابط خارجی ایران را مورد بازخوانی قرار می‌دهد. فصل هشتم در قالب نقشه‌ی راه می‌کوشد در کنار معرفی تبعات و پیامدهای استمرار خصومت، نتایج‌های مثبت مصالحه را نیز در سه سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی ارائه نماید و هم‌چنین راهبردی گام به گام اما نتیجه‌محور را بر اساس علل و عوامل مناقشه در راستای حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران عرضه کند.

«مار و پونه»

🔥 این #کتاب ، یکی از شیواترین و دقیق‌ترین کتاب‌هایی است که تاکنون در ارتباط با رابطه #ایران و #آمریکا نگاشته شده است. #سید_حسین_موسویان سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان در زمان آقای #هاشمی_رفسنجانی و کسی که سابقه سالها کار دیپلماتیک دارد و از اول انقلاب در جریان بالا و پایین‌های این رابطه بوده است، کتابی را به نگارش درآورده که به بسیاری از ابهامات ما دانشجویان #سیاست_خارجی و حتی افرادی که به طور تخصصی کارشان سیاست نیست پاسخ می‌دهد. اطلاعاتی موجز و موشکافانه در مورد مذاکرات ما با آمریکایی‌ها از اول #انقلاب_اسلامی و اینکه چرا هیچ موقع به نتیجه نرسیده است را ارائه می‌کند.

🔥 همچنین این کتاب هدفش تبیین رابطه ایران و آمریکا برای جامعه‌ی آمریکایی است، چرا که کتاب به زبان انگلیسی و در آمریکا منتشر شد و فوق‌العاده بازخورد بالایی از جانب مجامع علمی و سیاسی گرفت و دوما اینکه می‌خواهد نگاه ایرانیان به سیاست خارجی و مناقشات جاری را برای آمریکایی‌ها توضیح دهد. البته که نویسنده در مقام یک #ایرانی توضیح می‌دهد که نگاهش به سمت طرف ایرانی‌ست؛ لکن این باعث نمی‌شود که از اصل موضوع غافل شود. در فصل اول کلیتی از آغاز روابط ما با آمریکا از سال 1235 تا 1332 ارائه می‌کند و برای مخاطب آمریکایی توضیح می‌دهد که شروع بی‌اعتمادی ما به شما از #کودتای_28_مرداد شروع شد‌.

🔥 پس از آن به دوران انقلاب و اینکه چه شد سفارت گرفته شد و بی‌خبری #رهبری_انقلاب و مسئولین اصلی نظام از جمله هاشمی رفسنجانی، #شهید_بهشتی و... می‌پردازد. بعد به جنگ ایران و عراق اتفاقات و نقشی که آمریکا در این جنگ ایفا کرد پرداخته و ظلم‌های آمریکا علیه #ایرانیان مظلوم را برمی‌شمارد. کم کم و در فصول بعد وارد دوران هاشمی و خاتمی و احمدی‌نژاد می‌شود. جالبی کتاب این است که دیدگاه‌های #آیت‌الله_خامنه‌ای را نیز بخونی تشریح کرده و با استدلال‌ها و مدارک فراوان نشان داده که بی‌اعتمادی ایشان به #غرب از کجا نشات می‌گیرد. سید حسین موسویان در دوران احمدی‌نژاد به #جاسوسی محکوم می‌شود و نهایتا تبرئه می‌گردد. در این کتاب و در فصل مربوط به #احمدی_نژاد ، اولا از خود در برابر اتهامات دفاع کرده و سپس به نقد جدی احمدی‌نژاد می‌پردازد.

🔥 به طور کلی کتاب، رابطه ما و آمریکا را به خوبی تا پایان دولت احمدی‌نژاد، بعلاوه‌ی فصلی اختصاصی جهت ارائه راهکار برای حل منازعه طرفین شرح داده است. از خواندن این کتاب، با توجه به اطلاعات ناقص و نداشته‌ای که راجع به ایالات متحده و سایر جوانب امر داشتم، در بسیاری از مواقع شگفت زده شدم.

#کتاب_خوب