بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی

بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی

بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی

سیدجواد ورعی و 1 نفر دیگر
3.0
1 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

در کتاب حاضر، مقاومت و نافرمانی مدنی از منظر فقهی مطالعه و بررسی شده است. این تحقیق در ده فصل سامان یافته است. ابتدا کلیات بحث ارائه شده و مفاهیم فرمانبرداری مدنی، نافرمانی مدنی، مقاومت مدنی، انقلاب، شورش، طغیان، قیام، محاربه، بغی و ... تبیین شده است. سپس مبانی فرمانبرداری مدنی مطرح شده است. در ادامه به فلسفه حق «مقاومت و نافرمانی مدنی» و قلمروی «فرمانبرداری و نافرمانی مدنی» پرداخته شده است. در فصل بعدی نافرمانی مدنی در دولت مشروع و دولت غیرمشروع بررسی شده است. سپس استثناهای جواز مقاومت و نافرمانی مدنی مطرح شده است. فصل پایانی نیز به مرجع تشخیص ناروایی قوانین و تصمیم های دولت اختصاص دارد.

یادداشت‌های مرتبط به بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی

            عصیان مشروع

عصیان مشروع عنوان نقدگونه‌ای است که بر کتاب «بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی» نوشته‌ام. کتاب نوشته سید جواد ورعی از استادان و پژوهشگران باسابقه حوزه علمیه قم است. مقاله را فصلنامه نقد کتاب فقه و حقوق در شماره هفتم خود منتشر کرده است.


چکیده:
کتاب بررسی فقهی فرمانبرداری و نافرمانی مدنی نوشته سید جواد ورعی،‌ پژوهشی است که در ده فصل یکی از موضوعات مربوط به روابط حاکمان و شهروندان در جامعه اسلامی را مطالعه کرده¬است. نویسنده حق نافرمانی مدنی را در دولت‌های مشروع دینی می‌پذیرد و حاکمان را ملزم به رعایت حقوق نافرمانان می‌داند و از سوی دیگر برای نافرمانی شرایط و قیودی تعریف می‌کند تا مرز «نافرمانی مدنی» با «بغی»، «محاربه» و «افساد فی الارض» روشن باشد و حقی از مردم ضایع نشود. کتاب ساختاری پژوهشی دارد و از نظر شکلی نیز وضعیت قابل قبولی دارد. نویسنده در اثبات مدعای خود گاه برداشت‌های موسع از روایات کرده است. در مواردی نیز تنها دلیل او سیره پیامبر اسلام(ص) یا امیر مومنان(ع) است که برای اثبات مدعا ناکافی است.  با این حال این کتاب گامی مناسب در توسعه فقه سیاسی شیعه با تکیه بر حقوق مردم محسوب می‌َشود.


دانلود مقاله https://goo.gl/VAy2Bh
          

1