معرفی کتاب شوری در سر اثر اورهان پاموک مترجم عین له غریب

اورهان پاموک و 1 نفر دیگر
4.0

1398/8/8

نسخه‌های دیگر

آرهان پاموک شوری در سر را در سال 2015 منتشر کرد. رمانی که بر عکس بقیه نوشته های این نویسنده درباره ی حاشیه نشین های استانبول است. آن هایی که از روستاهای خاک گرفته شرق آناتولی در دهه ی پنجاه و بعدش به استانبول مهاجرت کردند و بعد مدتی محله های خود را ساختند.شخصیت اصلی پاموک "مولود" سال هاست در این شهر دست فروشی می کند و شاهد تاریخ پر فراز و نشیب استانبول است. تاریخی مملو از کودتاها، درگیری های خونین میان ارتش و کردها، از بین رفتن بافت دوران عثمانی، عوض شدن سلیقه مردم و... رمانی حیرت آور از برنده جایزه ی نوبل که باز روح استانبول و انسان این بار حاشیه نشینش را احضار می کند و آن قدر خرده روایت برایش مهیا می کند که او گم می شود در این حجم اتفاق های عجیب. رمان مملو از شخصیت های متفاوت است؛ کارگردان فصلی، ماست فروش ها، چپ های اسلحه به دست، ناسیونالیست های خشن ترک، اسلام گراها، ماماوران رشه گیر دولت، تازه به دوران رسیده ها، گانگسترهای بساز و بفروش و ... پاموک در این سمفونی باشکوه قهرمان تنهایش را روی تپه های دور دست می برد تا به نورهای استانبول نگاه کند و راوی شهری باشد که ناگهان گسترده و متراکم شد. شوری در سر خوانندگان پاموک را غافلگیر کرده است.

قبلا از پاموک قلعه سفید را خوانده بودم و هیچ از آن خوشم نیامده بود. مانده بودم چرا پاموک نوبل گرفته و چرا کتاب‌هایش اهمیت دارند؟ صرفا چون به تاریخ می‌پردازد؟ وجه داستانی رمانهایش از نظر من کم است و در نتیجه چندان دراماتیک نیست و کششی برای مخاطب ایجاد نمی‌کند. بعد از قلعه سفید در همراهی با یک گروه کتاب‌خوانی مجبور شدم رمانی دیگر از پاموک بخوانم. با توجه به تجربه‌ی قبلی‌ام با نگرشی منفی کتاب را شروع کردم. اما این کتاب از حدود یک سوم به بعد نظرم را درباره‌ی پاموک عوض کرد. شوری در سر مخاطب را با مولود همراه می‌کند از نوجوانی تا میان‌سالی. ماجرای زندگی او را داریم و پسرعموهایش را. اما اینها بهانه است برای ترسیم سیر تاریخی گسترش استانبول. همین است که این رمان خیلی‌ها را نمیتواند با خود همراه کند. برای من هم اوایل رمان کمی خسته‌کننده بود چون تعلیق چندانی ندارد و حالتی داکیودرامانه می‌توان برایش قائل شد اما کم‌کم با مولود همراه شدم و کاملا حس می‌کردم که کتاب مرا جادو کرده است. سرنوشت مولود برایم اهمیت پیدا کرده بود. با اشتیاق ادامه دادم و چه داستان جالبی دارد و چه شخصیت جالبی. بارها پاموک را برای نوشتن چنین رمانی در دلم تحسین کردم و آرزو کردم کاش ایران ما هم چنین نویسنده‌ی دغدغه‌مندی در زمینه‌ی شهر و سیر تاریخی رشد آن داشت. توصیف افکار و احساسات شخصیت اصلی به نظر من بسیار قوی و در عین حال ساده انجام شده بود. خوشحالم که آن را خوانده‌ام و بدون اینکه استانبول را دیده باشم به مدد قلم هنرمندانه‌ی پاموک و بزافروشی مولود در بیشتر محلات آن قدم زده‌ام.