آندره برتون و 1 نفر دیگر
3.0

ناشر
نشر نی
1398/4/24

وررئالیسم یکی از ماندگارترین و پردامنه ترین مکتب های فکری ـ?هنری قرن بیستم است. جدا از تندروی ها و گزافکاری هایی که صرفاً نشانه ی عصیان در برابر وضع موجود بود، این جنبش به گفته ی برتون «سهم عمده ای در شکل گیری حساسیت مدرن ما داشته است.» سوررئالیسم نه تنها بر شعر، که بر سینما، نقاشی و مجسمه سازی تأثیر بسیار نهاد و قلمرو نفوذ آن از قاره اروپا فراتر رفت و در بسیاری کشورها هواداران پرشور یافت.در این کتاب آندره برتون، یکی از بنیان گذاران و هواداران پرشور سوررئالیسم، سرگذشت این جنبش را از آغاز تا دهه 1950 با زبانی روشن بیان می کند. این کتاب مجموعه ای از مصاحبه های رادیویی و مطبوعاتی است که در سال های مختلف صورت پذیرفته است.آندره برتون (André Breton) نوزدهم فوریه 1896 در نورماندی فرانسه به دنیا می آید. در رشته ی پزشکی تحصیل می کند و با درجه ی بهیار رسته ی بهداری به خدمت نظام فراخوانده می شود. در سال 1919 به جنبش نیهیلیستی دادا علاقه مند می شود و به آن می  پیوندد و در سال 1924 از جنبش دادا جدا شده و جنبش سوررئالیسم را بنیاد می نهد و بیانیه ی سوررئالیسم را منتشر می کند. به هوای تأثیر نهادن بر فضای اجتماعی و سیاسی، رابطه ای پرتلاطم با حزب کمونیست را آغاز می کند و برای مدتی کوتاه در سال 1927 به آن حزب می پیوندد. در سال 1935 از حزب کمونیست می بُرد و از دشمنان سرسخت استالینیسم می شود. تا دهه ی 1960 شماری فزاینده از زنان و مردان جوان به دور او جمع شده اند همچنان رهبری جنبش سازمان یافته ی سوررئالیسم را در دست دارد، و سرانجام در 28 سپتامبر 1966 چشم از جهان فرو می بند.عبدالله کوثری بیست ودوم آبان 1325 در همدان به دنیا آمد. پدر و مادرش همدانی بودند و ساکن آن شهر، اما در سال 1328 برای اقامت همیشگی به تهران رخت کشیدند. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه ی نوبنیاد رازی و البرز به انجام رساند و سپس در رشته ی اقتصاد دانشگاه ملی (شهید بهشتی) ثبت نام کرد. در سال 1348 از دانشگاه فارغ التحصیل شد و پس از اتمام خدمت نظام، در سال 1351 برای تکمیل زبان انگلیسی به انگلستان رفت. پس از بازگشت به ایران در سال 1352 در کتابخانه ی دانشگاه ملی مشغول به کار شد. در سال 1354 در پژوهشگاه علوم انسانی به ترجمه و ویرایش پرداخت و در سال 1355 در انتشارات دانشگاه صنعتی شریف به سمت ویراستار استخدام شد و بعد از انحلال آن سازمان با سمت ویراستار در دانشگاه فارابی به کار مشغول شد. در سال 1359 خود را از خدمات دولتی باز خرید کرد و از آن زمان تاکنون کار اصلی او ترجمه و گاه ویرایش بوده است. او در این سال ها گنجینه ای از آثار ادبی آمریکای لاتین را ترجمه کرده و از پیشتازان این عرصه به شمار می رود. کوثری همچنین تراژدی های بزرگ یونان چون آثار آیسخولوس و سنکا و ائوریپدیس را به فارسی برگردانده است است. از آثار ترجمه ی عبدالله کوثری که در نشر نی منتشر شده است: «مجموعه آثار آیسخولوس»، «ائوریپیدس»، «زنان تروا و توئستس»، «ریچارد سوم (در دست انتشار)»، «داستان های کوتاه امریکای لاتین»، «دن کاسمورو»، «کینکاس بوربا»، «حکومت نظامی»،«آئورا»، «سرگذشت سوررئالیسم» و «ایران، جامعه ی کوتاه مدت»

یک رنگ متفاوت

در سوررئالیسم آنچه دیده و شنیده نمی‌شود، خود مضمون اصلی است: واقعیت شکل‌گیری و رشد سرمایه‌داری، و بحران‌های اجتماعی ناشی از آن. فرآیندی که نه تنها افق خود را بر اساس کاهش یا حتی نابودی مخرب‌ترین جنبه‌های حکومت استبدادی پیش نمی‌برد، بلکه حتی سرِ آن دارد که این جنبه‌ها را با مقتضیات منافع خود وفق دهد و ایدئولوژی «پیشرفت» را بر اساس ارتجاعی‌ترین شیوه‌های قدیم و عدم پیشروی‌های بنیادین استوار کند. تو گویی می‌توان آنچه را مارکس در زمان خود در مورد تحولات آلمان گفته بود، بی‌کم‌و‌کاست درباره‌ی جهانِ دوره‌ی سوررئالیست‌ها –از ۱۹۲۲ به بعد- تکرار کرد: «ما در تمامی ‌قلمروهای دیگر … نه تنها از توسعه‌ی تولید سرمایه‌داری، بلکه از نبود آن نیز رنج می‌بریم. در کنار اهریمنان معاصر، مجموعه‌ای کامل از شیاطین موروثی، برآمده از حیات بی‌تحرک شیوه‌های منسوخ و کهنه‌ی تولید، همراه با زنجیره‌ی مناسبات نابهنگام اجتماعی و سیاسی بر ما فشار می‌آورند. ما نه تنها از زندگان که از مردگان نیز در عذابیم. زندگان در چنگال مردگان اسیر هستند.»
اما واکنش سوررئالیست‌ها به این بحران چیست؟ آندره برتون می‌گوید: سفر کردن. به زعم او سوررئالیست‌ها مکرراً در درون قلمرو خود سفر می‌کنند تا به دور از عملکردهای واقعیت، ارزش مصرف خود را بازیابند. به واقع سفر برای سوررئالیست‌ها برآوردن تمام امیالی است که جهان خصمناک خارج، از به فعلیت رسیدن آن‌ها وحشت دارد. جهان خارج می‌خواهد امیال را سرکوب و از تحقق آن‌ها جلوگیری كند. در این مورد واکنش سوررئالیست‌ها طبیعی ا‌ست. آن‌ها ایمان دارند که برای نشان ‌دادن ابژه باید آن را تغییر داد، باید آن را رنگ‌آمیزی کرد … و همان را نشان نداد، یا آن را چنان نشان داد که سویه‌های تفاوت‌اش بارزتر باشد. سوررئالیسم این است و سوررئالیست‌ها چنین‌اند: آن‌ها که به ابژه، رنگ متفاوتی می‌دهند و فکر می‌کنند: حالا محسوس‌تر شد، دیدنی‌تر شد و واقعی‌تر.

سورئالیسم یکی از مکتب های هنری است که از اروپا آغاز شد و به ادبیات ملل دیگر آمد. یکی از ماندگارترین و پردامنه ترین مکتب‌های فکری-هنری قرن بیستم است که به گفته ی نویسنده سهم عمده ای در شکل گیری حساسیت مدرن ما داشته است. کتاب سرگذشت سورئالیسم از آندره برتون پیشرفت سورئالیسم را از ارتباط اولیه ی خود با کشفیات، سمبل ها و تجربه هایش بازگو می‌کند. این مکتب نه تنها بر شعر بلکه بر نقاشی، مجسمه سازی و سینما نیز تاثیر زیادی نهاده.نویسنده در این کتاب به مطالبی چون ورود رهبر دادا، تریستان تزارا به پاریس، ارتباط متلاطم با جنبش دادا و بحث و گفت و گوی سورئالیست ها با کمونیست ها می پردازد و در بخش هایی هم از منابعی چون مصاحبه های رادیویی و مطبوعاتی استفاده کرده است. از دیگر مطالب خواندنی این کتاب می توان به حمایت‌هایی از چهره های مشهور همچون پیکاسو، تروتسکی، دالی، دوشان بونوئل اشاره کرد.برتون در این کتاب که شرح حال روشنفکرانه از خودش است با شفافیت می‌نویسد و همین امر این کتاب را در جرگه بهترین های این نویسنده قرار داده است.
در پایان باید بگویم کتاب حاضر شامل انواع بینش هایی از جنبش سورئالیستی است که فقط می تواند از برتون با تجربه ای نیم قرنی حاصل شود.