معرفی کتاب شعارنویسی بر دیوار کاغذی؛ از متن و حاشیه ی ادبیات معاصر اثر امیر احمدی آریان

شعارنویسی بر دیوار کاغذی؛ از متن و حاشیه ی ادبیات معاصر

شعارنویسی بر دیوار کاغذی؛ از متن و حاشیه ی ادبیات معاصر

4.8
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

4

شابک
9786002293381
تعداد صفحات
144
تاریخ انتشار
1394/1/19

توضیحات

        شعارنویسی بر دیوار کاغذی طبق قانونی نانوشته تقسیم بندی دهه ها را به عنوان بازه های زمانی نگاه به وضعیت فرهنگی مان پذیرفته ایم، که دل بخواهی و بی منطق است، اما عموما مفید و راه گشا. کتاب شعارنویسی بر دیوار کاغذی مروری است بر یک دهه فعالیت ادبیات داستانی در ایران، دهه 1380 که البته در این کتاب با تقویم مطابقت نمیکند. فاصله 1376 تا 1388 دهه هشتاد نامیده شده است، دوره ای دوازده ساله بین دو نقطه عطف تاریخ ایران بعد از انقلاب، که فصلی دشوار و اغلب تلخ از حیات ادبی ما بود. 
کتاب بر دو بخش است؛ بخش نخست مروری بر آنچه در حوالی ادبیات داستانی گذشت، از ظهور ناگهانی خیل داستان نویسان جوان تا فشار هشت ساله ای که کم سابقه بود و ترسی که در جان نویسندگان ریشه دواند و مهاجرت تدریجی اهالی ادبیات به فضای مجازی، بخش دوم نگاهی است به متون منتشر شده، تلاشی است برای شکار خصایل کلی و عناصر بوتیقایی داستان نویسی ایران در این دوران.
روزنامه نویس صفحات ادبی برای فرو نشاندن کنجکاوی و ارضای میل تفکر است که مفاهیم را به کار می بندد، چیزهایی- ایده ها، مفاهیم، باورها- از اطراف و اکناف علوم انسانی وام میگیرد و بدل میکند به سلاحی برای نبرد با متن ادبی، با وضعیت ادبی، او خود را در فرآیند مبارزه میبیند و همراه و همرزم دارد، منتها در قیاس با ایدئولوگهای مبارزه که کتاب و جزوه می نویسند و نیروهای فیزیکی آن که مبارزه خیابانی را پیش میبرند، او شعارنویس دیوارهاست.
«از متن کتاب»
      

لیست‌های مرتبط به شعارنویسی بر دیوار کاغذی؛ از متن و حاشیه ی ادبیات معاصر

یادداشت‌ها

          نوشته‌ی مطبوعاتی؛ تناقض و تکرار دارد، سطحی‌نگری دارد، در نتیجه‌گیری و حکم صادر کردن عجول است، هی می‌شود درباره‌اش چون و چرا کرد، هی می‌شود به گزاره‌هایش ایراد گرفت. 
اما من نوشته‌های مطبوعاتی را دوست دارم. مطبوعات هم حامل نوعی معرفت است، نمی‌شود به این بهانه‌ها و به خاطر این ان‌قلت‌ها رهایش کرد.
از مطبوعات نباید انتظار احصاء تام داشت. کار منتقدِ مطبوعاتی ارزیابی شتابزده است، نه بررسی جزئی و گردآوری تمام نمونه‌ها و تنظیم نظری دقیق و منصفانه. منتقد مطبوعاتی باید شم قوی‌ای داشته باشد، باید مسئله را سریع تشخیص دهد، باید نثر پرخونی داشته باشد که خواننده را دنبال خودش بکشد. خواننده هم باید حواسش جمع باشد که چه در دست دارد؛ تناقض و تکرار و تعجیل، اعصابش را به هم نریزد و حکم‌های قاطع گولش نزند. 
کتاب احمدی آریان -آن‌طور که خود توضیح داده- از دل ۲۰۰ یادداشت مطبوعاتی بیرون آمده. بحث در وضع ادبیات داستانی است در سال‌های ۷۶ تا ۸۸. اشارات گذرای مختصری هم به شعر و نقد ادبی و مطبوعات این سال‌ها دارد.
کتاب دو بخش دارد و من بخش دوم را به بخش اول ترجیح می‌دهم. عنوان بخش دوم این است: «چخوفیسم ایرانی و ادبیات زندگی روزمره»
این کتاب و اساساً این نوع نوشتار بهانه‌ای است برای فکر کردن به موضوعات کلی و کلان. منتقد مطبوعاتی معتمد به نفس است، جرئت اظهار نظر دارد، خطر می‌کند و هرچه به چشمش می‌آید را می‌گوید، خطا هم می‌کند، به بیراهه هم می‌رود اما همیشه خواندنی می‌ماند و هر خواننده‌ای می‌تواند به شکل خودش متن را بفهمد.
        

24