معرفی کتاب تفسیر سورآبادی "تفسیر التفاسیر" اثر عتیق بن محمد سورآبادی

تفسیر سورآبادی "تفسیر التفاسیر"

تفسیر سورآبادی "تفسیر التفاسیر"

4.2
2 نفر |
1 یادداشت
جلد 1

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

ناشر
نشر نو
شابک
9647443021
تعداد صفحات
748
تاریخ انتشار
1381/2/29

توضیحات

        "تفسیر سورآبادیگ تالیف "ابوبکر نیشابوری "کتابی است مفصل، شامل ترجمه همه سوره های قرآن، شان نزول و محل نزول آیات، عدد آیات و حروف سور و فضیلت آیات  و تفسیر آنها .این تفسیر، عمدتا براساس روایات "عبدالله بن عباس "ـ پسر عم  پیغمبر (ص) ـ تدوین شده، اما نگارنده به نوعی به سایر راویان و مفسران قرآن  چشم داشته است .این تفسیر شامل داستان ها و کراماتی است که ذیل ترجمه برخی  آیات آمده است .در پیش گفتار کتاب می خوانیم" :اهمیت تفسیر حاضر، در درج اول  از لحاظ نثر روان و لطیف آن است، و از بهترین نمونه های نثر ساده و روشن است  که از قرن پنجم هجری باز مانده است .از این گذشته، تفسیر سورآبادی مشتمل است  بر لغات و اصطلاحات و صورت های خاصی از کلمات که دامنه اطلاع خواننده را از  زبان فارسی رایج در قرن پنجم می افزاید .تفسیر سورآبادی را ظاهرا مولف در  هفت بخش (جلد) تنظیم نموده بوده است .کهن ترین نسخه این تفسیر ـ که در تصحیح  کتاب حاضر استفاده شده ـ نسخه 523دیوان هند و نسخه 535کتابخانه بریتانیا  و نسخه 574بورسه در ترکیه است ."
      

لیست‌های مرتبط به تفسیر سورآبادی "تفسیر التفاسیر"

یادداشت‌ها

          برای کسانی‌که هم علاقه به موشکافی داستان و درک بهتر از داستان‌های قرآنی دارند و هم می‌خواهند نثر‌های زیبای فارسی متقدم را بخوانند، کتاب خوبی است.
تفسیر سور‌آبادی یکی از قدیمی‌ترین تفاسیر به زبان فارسی است که در عهد غزنویان نوشته شده است. دوره غزنویان را می‌توان آغاز عصر شکوفایی نثر فارسی و استقلال نسبی آن از چارچوب‌های نثر و کتابت عربی دانست. از این منظر کتابت این تفسیر و نقطه‌نگاه مفسر یعنی عتیق نیشابوری تکیه بر تحلیل‌‌ها و بحث‌های ادبی در کنار سویه‌های کلامی و عرفانی است. این تفسیر سنی بر اساس کلام اشاعره و البته تا حدی هم تحت تاثیر ذوقیات صوفیانه و عرفانی نوشته شده است. هر چند به لحاظ معناشناسی و فن تفسیر تحت تاثیر تفسیر طبری است اما به دلایل مختلف از جمله نگارش فارسی و هم‌چنین پرداخت کمرنگ به مباحث کلامی و علمی الهام چندانی در تفاسیر بعدی خود نداشته که علت اصلی آن شاید زبان فارسی آن و هم‌‌چنین غنای پایین مباحث کلامی در آن است.
امتیاز دیگر این تفسیر بهره‌مندی مطلوب از حدیث و روایت‌ حتی خارج از منابع اسلامی و مبتنی بر روایات موجود در عهدین می‌باشد.
برای کسانی‌که هم علاقه به موشکافی داستان و درک بهتر از داستان‌های قرآنی دارند و هم می‌خواهند نثر‌های زیبای فارسی متقدم را بخوانند، کتاب خوبی است.
        

15