هستی و زمان

هستی و زمان

هستی و زمان

مارتین هایدگر و 1 نفر دیگر
0.0 2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

14

ناشر
نشر نی
شابک
9789641851394
تعداد صفحات
664
تاریخ انتشار
1399/8/14

توضیحات

        
پرسشی که هایدگر در هستی و زمان مطرح می کند «پرسش هستی» است، یعنی همان پرسشی که از سرآغاز فلسفه اندیشه های فیلسوفان را به تلاطم افکنده است. ازاین رو این کتاب از حیث موضوع اش تازگی ندارد. اما وجه «مدرن» آن شیوه ی بررسی هایدگر از این مسئله و تعیین هستی انسان (دازاین) به مثابه دروازه ی ورود به شناخت هستی است که پس از سرآغازهای اصیل و خیره کننده ی آن در فلسفه ی یونانی ماقبل سقراطی دیری است که حتی پرسش از آن به فراموشی سپرده شده است. تحلیل اگزیستانس دازاین از طریق ساخت های «ممکنی» که «اگزیستانسیال» نامیده می شوند «اونتولوژی بنیادی» نام می گیرد که شرط امکان ذاتی همه ی اونتولوژی ها را تشکیل می دهد. زیرا دازاین هستنده ای است که هر پرسش فلسفی از آن سرچشمه می گیرد و به آن بازمی گردد. ازهمین رو بسیاری از مسائل فلسفه همچون پروا، خودبودگی و دیگربودگی، جهان، مکان مندی و زمان مندی، مرگ و غیره صورت بندی های متفاوتی کسب می کنند. این اثر فضای فلسفی قرن بیستم را تحت تأثیر قرار داده و الهام بخش بسیاری از برجسته ترین متفکران پساساختارگرا همچون میشل فوکو و ژاک دریدا بوده است.مارتین هایدگر از برجسته ترین فیلسوفان قرن بیستم بود که با شیوه ای نوین به تأمل درباره ی وجود پرداخت و فلسفه ی او بر دیدگاه های بسیاری از فلاسفه بعد از او اثر گذاشت. او در 26 سپتامبر سال 1889 میلادی در خانواده ای کاتولیک و سنتی در یکی از روستاهای ایالت بادن  در جنوب غربی آلمان به دنیا آمد. تحصیل در الهیات را از سال 1909 در دانشگاه فرایبورگ آغاز کرد و بعد از آن به فلسفه روی  آورد و همواره تحت تأثیر استادش ادموند هوسرل بود.از مهم ترین کتاب های او در فلسفه، کتاب «هستی و زمان» است که در آن به نقد تاریخ فلسفه ی غرب که به تعبیر او همان تاریخ متافیزیک است، پرداخته  است. او در این اثر در پی طرح افکندن هستی شناسی تازه ای است که خود آن را هستی شناسی بنیادین می خواند؛ چرا که نزد او تاریخ متافیزیک، تاریخ غفلت از وجود و افتادن در ورطه ی موجودانگاری است. «فلسفه چیست»، «مفهوم زمان»، «پایان فلسفه»، «متافیزیک نیچه»، «سرشت حقیقت»، «پرسش تکنولوژی» و«نامه ای در باب اومانیسم» از دیگر آثار او هستند. اندیشه های هایدگر، رقم زننده ی مایه های فکری بسیاری از متفکران مابعد تجدد از جمله میشل فوکو، ژاک دریدا، گادامر و سارتر بوده  است. هایدگر در 26 مه سال 1976 میلادی درگذشت.عبدالکریم رشیدیان، پژوهشگر حوزه ی فلسفه و مترجم، به سال 1327 در شهر دزفول متولد شد. پس از گذراندن تحصیلات اولیه و گرفتن دیپلم طبیعی در سال 1345، و دریافت مدرک کارشناسی شیمی در سال 1348 راهی فرانسه شد. دوره ی کارشناسی و کارشناسی ارشد فلسفه را در دانشگاه پاریس به اتمام رساند و دکتری فلسفه را در سال 1357 از دانشگاه سوربن دریافت کرد. او در حال حاضر مدرس و عضو هیئت علمی گروه فلسفه ی دانشگاه شهید بهشتی ست.وی در سال 1385 برای تألیف کتاب هوسرل در متن آثارش جایزه ی کتاب سال در حوزه ی فلسفه را دریافت کرد و کتاب های نقد قوه ی حکم و از مدرنیسم تا پست مدرنیسم با ترجمه ی او به ترتیب در سال های 1379 و 1382 از سوی کتاب سال به عنوان کتاب برگزیده ی تشویقی انتخاب شدند.
      

لیست‌های مرتبط به هستی و زمان

یادداشت‌ها

          هستی پرسش

«چگونه باید جرم این سنگ را سنجید؟»؛ «چند گونه‌ی جانوری وجود دارد؟»؛ «روابط افراد در جامعه را چگونه باید تحلیل کرد؟». پرسش‌های رایج علوم معمولاً پرسش‌هایی شبیه به اینها هستند. اما فلسفه یا متافیزیک به این پرسش‌ها خرسند نیست. فلسفه می‌پرسد «هستی چگونه چیزی است که ذیل خود می‌تواند هم سنگ، هم جانوران و هم جوامع را جای دهد؟». هستی چیست؟ فلسفه یا هستی‌شناسی رادیکال‌ترین پرسش‌ها را پیش می‌کشد.
اما این تنها سرآغاز هزارتویی است که فلسفه حاضر است آن را تا افراطی‌ترین سرحداتش دنبال کند. هستی چیست؟ چرا چیزها هستند به جای آنکه نباشند؟ و شاید، مهم‌ترین پرسش، کیست که می‌پرسد؟ پرسش‌ها از کجا می‌آیند؟ چرا «ما» می‌پرسیم هستی چیست اما سنگ‌ها و اسب‌ها چنین نمی‌کنند؟ ما کیستیم؟ هستی و زمان هایدگر شبکه‌ای از بنیادین‌ترین پرسش‌های ممکن را به یک پرسش بنیادین‌تر بازمی‌گرداند: چه چیز موجب می‌شود که ما بپرسیم معنای هستی چیست؟ و این خود سرآغاز جستجویی است که به‌شکلی شگفت شرایط امکان تولید هرگونه هستی‌شناسی را از درون ساخت هستی‌شناختی هستنده‌ای بیرون می‌کشد که نام آن «دازاین» است. بی‌شک این عبارت غریب و دشواری است، اما این تازه آغاز راه است. هایدگر در پی یافتن ویژگی خاصی درون ساخت هستی‌شناختی دازاین است (موجودی که می‌پرسد هستی چیست) تا بدین ترتیب آن ویژگی هستی‌شناختی‌ای را در وجود ما بیابد که به ما امکان طرح این پرسش را می‌دهد. در نظر هایدگر این پرسشی است فراموش‌شده. فلسفه قرن‌هاست که دیگر نمی‌پرسد هستی چیست. چرا؟ در جستجوی بنیانی برای امکان طرح این پرسش و نیز علتی برای بی‌اعتنایی به آن طی سده‌ها، هایدگر هستی‌شناسی را از بنیاد دگرگون می‌کند. هستی‌شناسی حالا جستجویی است در پی جستجو، پرسشی در باب امکان پرسش، تحلیل بنیادین‌ترین ویژگی‌های موجود پرسش‌گر، تا شاید در این میان بتوان فهمید چرا می‌پرسیم، چرا پرسش را از یاد برده‌ایم، و چرا به پاسخ‌هایی نابسنده رضایت می‌دهیم. در نظر هایدگر، زندگی جمعی از سویی ذات ما را می‌سازد و از سوی دیگر امکان طرح مهم‌ترین پرسش را از ما سلب می‌کند (همه می‌دانند هستی چیست، نه؟!). ما تا پایان کتاب همچنان در گام نخست هستیم، و کتاب حتی پاسخ خود را نیز بدل به پرسشی دیگر می‌کند: آیا هستی خود از دسترس ما خارج می‌شود؟ هستی و زمان پیش و بیش از هر چیز کتابی است در باب چیستی پرسش‌هایی که زندگی ما را می‌سازند.
        

0

          مارتین هایدگر در یک خانواده روستایی آلمانی به دنیا آمد. در جوانی تحت تاثیر تعالیم مسیحیت بود و همان وقت‌ها ارسطو را کشف کرد. او تحصیلات فلسفی خود را در دانشگاه فرایبورگ و تحت نظر استاد معروفش ادموند هوسرل آغاز کرد. هایدگر در سال 1928 در همان دانشگاه به مقام استادی رسید. هایدگر با نوشتن کتاب هستی و زمان در 1927 خود را در جهان فلسفه مطرح کرد. وی کتاب را به استادش هوسرل اهدا کرده بود، اما عملا با نوشتن این کتاب راهش را از هوسرل جدا کرد. هستی و زمان سرچشمه فلسفه اصالت وجود (اگزیستانسیالیم) در قرن بیستم شد. خودش هرگز تمایلی نشان نمی‌داد که او را اصالت وجودی بخوانند. با این وجود هایدگر استاد مسلم اگزیستانسیالیست‌ها از جمله سارتر است که مهم‌ترین کتاب فلسفی‌اش هستی و نیستی (1943) برگرفته از نام هستی و زمان است. هایدگر تا پایان عمر طولانی خود نفوذ عظیمی در جریان‌های فلسفی غرب داشت. اما به قول برایان مگی «شاه‌کارش همان هستی و زمان بود.»

به قلم مهدی صارمی فر، هفته‌نامه‌ی همشهری جوان، شماره‌ی 19، 31 اردیبهشت 1384.
        

0