معرفی کتاب بام بلند هم چراغی: با آیدا درباره احمد شاملو اثر سعید پورعظیمی

ناشر
نشر نو
1399/6/16

نسخه‌های دیگر

برای اولین بار همدیگر را از نزدیک دیدیم، جلو دانشکده. چند ساعتی راه رفتیم و حرف زد. پُر از شور زندگی بود.دفع? بعد که همدیگر را دیدیم کتابی به من داد که روی جلدش نوشته بود «باغ آینه، الف بامداد.» من نمی دانستم او شاعر است و الف بامداد خود اوست. خودش هم توضیحی نداد. گفت تو که شعر می خوانی، این را هم بخوان. می خواهم نظرت را بدانم! در مواردی که دربار? شعر یا موسیقی صحبت می کرد خیلی جدی بود؛ این بود که در ملاقات بعد خیلی جدی پرسید: شعرها چطور بود؟گفتم: خیلی دوست داشتم. الف بامداد کیه؟گفت: شاعر است.

به نظر می‌رسد آقای پورعظیمی در انجام کاری که مد نظر داشته کامیاب بوده. من او را نمی‌شناسم و نمی‌دانم چه پایه از تلاش و مرارت، در چه دوره ای از زمان، به کاربسته تا دستاوردی چنین سخته و پخته نصیب خواننده‌ی مشتاقِ شاملو شود اما شهادت می‌دهم که بی‌شک فرهمند بوده و هست.

اما کتاب:
کتاب  برونداد پاکیزه و منقحِ گفت‌وگوی آگاهانه و روشن آقای پورعظیمی با خانم آیدا  ( واپسین همسر شاملو) است.

نقاط قوت کتاب که برایم چشم‌گیر بود:

۱- آقای پورعظیمی می‌دانسته چه می‌خواهد و کجا می‌‌خواهد برود و بلد بوده چه‌جور  باید برود،
۲- آقای پورعظیمی به زوایای پروپیچ و خم زندگی کسی که می‌خواسته روایتی سرراست از او به دست بیاورد،  به راستی مسلط بوده لاجرم نتیجه کاری جانانه شده و سربرکشیده.
۳- صداقت و راستی خانم آیدا ستودنی بود.
۴- خانم آیدا به اندازه‌ی وسعش تلاش کرده بود هر آن‌چه دستش می‌رسد از شاملو ثبت کند و بماند و این به خوبی در پاسخ‌هایش آیینگی می‌کرد.
۵- حرف حشو در کتاب نبود و پیدا بود متن چندباره شخم زده شده تا آن‌چه درست و بایسته است فراروی خواننده بماند.
۶- صفحه‌آرایی کتاب دلپسند و چشم‌نواز بودبرخلاف جلد کتاب. جز یک مورد افتادگیِ تایپی در کتاب ندیدم و پیدا بود برای برساختن متن رست زحمت و زمان‌گذاری بسیار هزینه شده.