فیلم های آکیرا کوروساوا

فیلم های آکیرا کوروساوا

فیلم های آکیرا کوروساوا

جون ملن و 3 نفر دیگر
2.8
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

1

ناشر
نشر نی
شابک
9789643125431
تعداد صفحات
362
تاریخ انتشار
1397/9/10

توضیحات

        دانلد ریچی را خیلی ها در ایران می شناسند؛ منتقد آمریکایی، متولد 1924 که به دلیل اقامت طولانی اش در ژاپن عملاً به عنوان مهم ترین منتقدی که درباره ی سینمای ژاپن تخصص دارد شناخته شده. کتاب فیلم های آکیرا کوروساوا نه فقط بهترین کار ریچی، بلکه کامل ترین تحلیلی ست که تاکنون درباره ی کوروساوا منتشر شده. این کتاب جدا از تحلیل، اطلاعاتی کامل درباره ی مسائل حاشیه ای، مسائل مربوط به تولید، نمایش و پشت صحنه ی فیلم ها به خواننده می دهد و پر از نقل قول های خواندنی و اظهارنظرهای کمیاب از کوروساواست. هر فصل به یک فیلم اختصاص دارد و نثر ریچی دارای انعطاف فوق العاده ای است؛ گهگاه می تواند به قالب یک تحلیل آکادمیک صِرف فرو برود، و کمی بعد از عاطفه لبریز شود. ریچی کتابش را با عشق نوشته و تمام دانش و سواد سینمایی اش را در آن با احساسات و عواطف اش درآمیخته.آکیرا کوروساوا، کارگردان، فیلمنامه نویس، تدوین گر و تهیه کننده ی معروف ژاپنی است که در طول زندگی حرفه ای 57 ساله ی خود، 30 فیلم را کارگردانی کرد. او که در ابتدا به حرفه ی نقاشی روی آورده بود، پس از مدتی، به دلیل عدم توفیق در این رشته، دست از این کار کشید و با وقفه ای کوتاه، در سال 1936 وارد عرصه ی صنعت فیلم سازی ژاپن شد. او کار در سینما را با دستیاری کاجیرو یاماموتو در توهو استودیوز آغاز کرد و نوشتن فیلمنامه را نیز در همین زمان آغاز کرد. شاید بزرگ ترین دستاورد کوروساوا در سینمای ژاپن تکنیک داستان گویی او باشد که به فرهنگ ژاپنی محدود نمی شود؛ او در آثار مختلف سینمایی خود، به اقتباس و استفاده از ادبیات کلاسیک غربی در سینما بسیار علاقه داشت و حاصل آن شکل گیری آثاری چون ابله، در اعماق، سریر خون و آشوب بود. وی در روز ششم سپتامبر 1998 در سن 88 سالگی درگذشت.
      

یادداشت‌ها

          دانلد ریچی را می‌توان یکی از منتقدانی دانست که بیش از هر شخص دیگری آکیرا کوروساوا، کارگردان ژاپنی سرشناس را شناخته است. او با همکاری جون ملن کتابی را در ارتباط با این کارگردان مشهور به رشته تحریر دراورده است که توضیح مفصلی از آثار اوست. 
دانلد ریچی هر فصل از این کتاب را، به یکی از فیلم‌های کارنامه هنری آکیرا کوروساوا اختصاص داده است. او در ابتدای هر فصل، داستان فیلم را یکبار روایت می‌کند. سپس آغاز به نقد و بررسی هرکدام ازین آثار می‌کند. این نقد و بررسی شامل اندکی تحلیل محتوایی و کیفی است اما عمده این مباحث به مباحث فرمی اثار او اختصاص یافته است. علاوه براین‌ها، دانلد ریچی در هر فصل، تمامی نقل قول‌ها یا داستان‌هایی که در جریان ساخت فیلم یا پیش و پس از آن درارتباط با آن اثر رخ داده و اطلاع یافته است را به مخاطبش ارائه می‌کند. بدین ترتیب، هر فصل توضیح بسیار مفصل و تقریبا کاملی است که در ارتباط با هر فیلم این کارگردان ارائه شده و در کنار آن، تصاویر متعددی از مهم‌ترین سکانس‌ها و صحنه‌های فیلم نیز تهیه شده و در کنار متن قرار گرفته است. 
با وجود غلبه مباحث فرمی، در بسیاری از بخش‌های کتاب مباحث فرمی برای فهم محتوا عنوان شده است. به عبارتی، دانلد ریچی می‌خواهد نشان دهد که در آثار آکیرا کوروساوا چطور دوربین و فرم برای انتقال محتوا به کار گرفته می‌شوند. به طور مثال، دانلد ریچی نشان می‌دهد که چطور دوربین در آثار کوروساوا با دور شدن احساس انزوا ایجاد می‌کند و چطور با نزدیک شدن احساس همدردی را برمی‌انگیزاند. بنابراین محتوای آثار کوروساوا، به درستی با فرم منتقل می‌شود. عمده محتوایی که در آثار این کارگردان مطرح شده و دانلد ریچی بیشتر تمرکزش را بر آن گذاشته است، محتوای روانشناختی است. شخصیت‌های آثار کوروساوا به عنوان یک واحد" فردیت"، دچار بحران‌های هویتی و معنایی می‌شوند و توجه بیشتر دانلد ریچی در نقد آثار کوروساوا، معطوف به همین مسئله بوده است.

        

0