معرفی کتاب زیباشناسی کانت: مفهوم ها و مسئله های اصلی اثر کریستیان هلموت ونتسل مترجم عبدالله سالاروند

زیباشناسی کانت: مفهوم ها و مسئله های اصلی

زیباشناسی کانت: مفهوم ها و مسئله های اصلی

0.0 0 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

2

شابک
9789646688674
تعداد صفحات
254
تاریخ انتشار
1395/10/6

توضیحات

        
معروف است که کانت هیچ یک از شاهکارهای هنر نقاشی یا پیکرتراشی را ندید؛ این مطلب به احتمال زیاد درست است زیرا او سراسر زندگی خود را در شهر کوچک کونیگسبرگ در پرورش شرقی گذراند. این هم مسلم است که قدر و ارزش زیادی برای موسیقی قائل نبود و تنها هنری که با آن آشنایی گسترده ای داشت ادبیات بود. با این همه، همگان اتفاق نظر دارند که زیباشناسی کانت یکی از مهم ترین رهاوردها در تاریخ اندیشه مدرن است. این رهاورد در کتاب نقد قوه ی داوری (1790) آمده است، به ویژه در بخش نخست آن یعنی نقد قوه ی زیباشناختی داوری. (عنوان این کتاب در برخی ترجمه های انگلیسی، به سادگی نقد داوری آمده است). به هر حال، این اثر برای کسانی که بتوانند در ابهامات افسانه سای آن رخنه کنند بسیار پربار و ثمرآفرین است ولی متاسفانه برای نوآموزان، به همان اندازه نفوذناپذیر و ممنوع است.

      

لیست‌های مرتبط به زیباشناسی کانت: مفهوم ها و مسئله های اصلی

یادداشت‌ها

          اجازه بدید جای نظر، یادداشت‌نویسی شبانه‌ام رو ادامه بدم. منتها این بار برداشت خودم رو نمی‌نویسم. یه بخشی داره کتاب که کل کتاب رو در چند پاراگراف خلاصه می‌کنه و یه شمای کلی از ماجرا می‌ده. کمی از اون رو همین‌جا می‌ذارم که اگه کسی یادداشت‌های شبانه‌ام رو خونده گمراه نشه :)))

پویه نخست: بی علاقگی «ذوق، قوه‌ی داوری کردنِ یک ابژه یا گونه‌ای از تصور از طریق خوشایندی و ناخوشایندی بدون علاقه است. ابژه‌ی چنین خوشایندی‌ای زیبا خوانده می‌شود.»

پویه دوم:‌ کلیت «آن چیزی زیباست که به‌طورکلی و بدون هیچ مفهومی خوشایند افتد.»

پویه سوم: غایت‌مندی «زیبایی همان صورتِ غایت‌مندی یک ابژه است تا آنجا که ابژه در آن ادراک شود، بدون تصور یک غایت.»

پویه چهارم: ضرورت «آن چیزی زیباست که، بدون مفهوم، همچون ابژه‌‌ی یک خوشایندیِ ضروری شناخته شود.»

در این کتاب پیرامون والا، نبوغ، زیبایی به‌عنوان یگانه نمود اخلاق و ایده‌آل زیبایی که انسانه هم صحبت می‌شه. این‌ها از نظر کانته. نویسنده اما دو سه فصل مجزا هم برای خودش کنار گذاشته که در مورد اینکه آیا امکان زیبا بودن ریاضی رو می‌شه در نظر گرفت؟ و خودش اعتقاد داره که هست. کانت اعتقاد داره نیست. منم به‌عنوان داور مرضی‌طرفین می‌گم نیست. :)

احتمالاً بعد از این اگه بشه برم سراغ شوپنهاور. و توصیه می‌کنم بخونید این کتاب رو. جدای از کیفیتی که من ازش سر در نمی‌آرم، خصوصاً برای نویسنده، منتقد و فعالان فرهنگی درک زیبایی از نون شب هم شاید واجب‌تر باشه. نه اینکه زیبا در نظر کانت حتماً درسته یا ... بلکه ضرورت مطالعه در این مورد قطعیه و چی بهتر از یک کتاب همه‌فهمِ جذاب؟
        

14