معرفی کتاب پویایی ایمان اثر پل تیلیش مترجم حسین نوروزی

پویایی ایمان

پویایی ایمان

پل تیلیش و 1 نفر دیگر
3.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

0

ناشر
محراب
شابک
9786008568018
تعداد صفحات
128
تاریخ انتشار
1397/2/15

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        این اثر ترجمه ی آزاد از کتاب "Dunamics of faith" یا پویایی ایمان، تالیف پل تیلیش ـ فیلسوف و متکلم آمریکایی ـ است. وی در این کتاب معتقد است که ایمان، بدون تردید حوزه و قلمرو گرایش به مطلق است و پویای ایمان، در حقیقت عمان پویایی احساس گرایش به مطلق یا کمال خواهی انسان است. ایمان، حوزه و قلمرو وجود بی نهایت است. و امر قدسی و بی نهایت، نخستین گامی است در فهم و ادراک پویایی ایمان. وی سپس از پویایی ایمان در دوران معاصر و در توسعه ی روان شناسی تحلیلی و یا روان کاوی سخن می گوید. به گفته ی وی: "یک محور اصلی و قطعی در روان شناسی تحلیلی، مرز و رابطه ی روان آگاه و ناخودآگاه است. ایمان به منزله ی یک عملکرد شخصیت قابل تصور نیست. این عناصر، همواره در مفهوم ایمان، حضور دارند و به طور قاطع، موثر هستند، اما از طرف دیگر، ایمان یک عمل آگاهانه است ولی عناصر ناخودآگاه در آفرینش ایمان دخالت دارند و هریک از آن ها، آن را به طور متعالی ارتقا می بخشند. اگر این موضوع اتفاق نیفتد، اگر نیروهای ناخودآگاه، وضع فکری و مغزی را بدون یک عمل تمرکز دهنده، تعیین و تشخص نبخشند، هرگز ایمان تحقق نمی یابد، بلکه اجبار و اکراه به جای آن می نشیند. بنابراین ایمان یک نوع انتخاب و آزادی است". در ادامه مباحثی از این دست بازگو می شود: سرچشمه ی ایمان، پویایی امر قدسی، شک و ایمان، تمایز شک علمی و شک ایمانی، لاادری گری، واقعیت گرایش به مطلق، ایمان و جامعه، ایمان چه چیز نیست؟، سمبل های مذهبی، حقیقت ایمان، و ایمان و ثبات شخصیت.
      

یادداشت‌ها

          کتاب پویای ایمان یکی از کتاب های بسیار خوب و غنی در زمینه دین داری در دنیای امروز است. تیلیش در این کتاب تلاش می کند به مباحث جدید و مستحدثه دینداری جدید جواب های درخور و شایسته بدهد که غالباً هم کامیاب شده است؛
در این میان ذکر چند نکته خالی از لطف نخواهد بود:
1- تجربه فاشیسم و ظهور ملی گرایی های جدیدباعث شده دست تیلیش برای ترسیم ایمان گرایی اومانسیتی جدید پر باشد و بتواند تمیزهای مشخص تری بین گرایش به مطلق در درون دین و مطلق گرایی های موجود در علم گرایی و میهن پرستی را ترسیم کند.
2- نقدهای که خصوصاً تیلیش در بخش های مختلف کتاب به روانکاوی که به نظر میرسد در وضعیت کنونی رقیب جدی دین باشد کارساز و مهم است؛ هرچند شاید خیلی دقیق نباشد ولی منظر دینی را به خوبی توجیه می کند.
3- به نظر می رسد اساساً تلقی عمومی تیلیش نسبت به علم و تلاش برای مرضی الطرفین کردن محل نزاع، قدری از زوایای دین را سایش می دهد و در نهایت تصاویر تحریف شده ای خصوصاً از علم ارائه دهد؛ یعنی علم و عقل آشتی پذیر با دین و ایمان به نظر چهره های واقعی این مقولات نیستند.
4- ترجمه آقای دکتر ثقفی واقعاً فرسایش و مستهلک کننده است!
        

2