5.0

1382/11/15

سی و یکمین کتاب از مجموعه "یاران امام به روایت اسناد ساواک" حاوی اسناد ساواک درباره شهید مرتضی مطهری است. در ابتدای کتاب، زندگی نامه و شرح کوتاهی از فعالیت های علمی و فرهنگی و سیاسی شهید مطهری ذیل این عناوین آمده است: تولد (1298 ـ فریمان ـ خراسان)، در وصف پدر، تحصیل و فراگیری علوم در مشهد و قم، طرح ایدئولوژی اسلامی، تنوع مطالعات، آشنایی با نهج البلاغه، در محضر آقا نجفی قوچانی، آشنایی با مکاتب مادی جدید، آشنایی با علامه طباطبایی، ازدواج، مهاجرت به تهران، تدریس در دانشگاه، سفرهای تبلیغی، مقابله با ناسیونالیسم منفی، فعالیت های سیاسی ـ مبارزاتی، فدائیان اسلام، دعوت نامه شاه، همکاری با هیئت های موتلفه اسلامی، وکالت از سوی امام خمینی درسال 1347، کمک به فلسطین، رد صلاحیت توسط ساواک، حادثه فیضیه در سال 1354، تحت مراقبت کامل ساواک، جشن های 2500 ساله، آزار و اهانت ساواک، فوت پدر، ممنوعیت خروج از کشور، انجمن فلسفه ایران، سازمان دادن به مجامع روشنفکری، ایستادگی در برابر التقاط، سازمان دادن به روحانیت مبارز، رابط بین امام و گروه های مبارز، تلاش در جهت پیشبرد اهداف انقلاب، شورای انقلاب، تحصن دانشگاه تهران، کمیته استقبال، ترور قره نی، شهادت در 1358 در اثر ترور منافقین، کارنامه علمی، آثار مکتوب، راهنمایی پایان نامه ها، مقالات، نوارهای سخنرانی،. در بخش دوم، اسناد ساواک درباره شهید مطهری آمده که مانند دیگر کتاب های این مجموعه، متن حروفچینی شده در کنار تصویر متن اصلی قرار گرفته و یادداشت هایی به صورت زیرنویس درباره اسامی و رویدادهای مندرج در اسناد آمده است. در پایان، نمایه اسامی و عکس هایی از شهید مطهری چاپ شده است.

یادداشت ها

بسم الله ا
          بسم الله الرحمن الرحیم
کتاب سی و یکم از مجموعه کتاب‌های یاران امام به روایت اسناد ساواک.
کتاب قطور بود و نشان از این بود که پرونده‌ی استاد پیش ساواک پرونده‌ی قطوریه‌.
کتاب با زندگینامه‌ی شهید شروع شد؛ خیلی مفصل نبود اما مهم‌ترین اتفاقات و نقاط عطف زندگانی شهید رو بازگو کرده بود که خب خیلی خوب و جامع بود و من واقعا راضی بودم.
کم کم گزارش‌ها شروع شد و شهید از یک استاد دانشگاه  و شخصیت معمولی در انتها تبدیل شدند به روحانی افراطی .
من حقیقتا دیدگاهم به این مجموعه کتاب نگاه سطحی و ساده‌ای بود یعنی فکر می‌کردم خیلی مطلب خاصی ندارند و ساده هستند. موقع خوندن متوجه شدم واقعا اشتباه می‌کردم.
ما معمولا روایت جبهه‌ی خودی رو از اتفاقات می‌شنویم و شاید تنها دسترسی ما به همین یک روایت ختم بشه اما وقتی جامون رو عوض می‌کنیم و می‌ریم روایت جبهه‌ی مقابل رو می‌خونیم می‌بینیم واقعا نکات و جزئیاتی وجود داشته که ما اگر از دیدگاه مقابل به قضیه نگاه نمی‌کردیم، متوجه نمی‌شدیم.
مثلا من شهید رو فقط به کتبشون می‌شناختم و اینجوری بود که ایشون خیلی کتاب می‌نوشتن و...
وقتی کتاب رو می‌خوندم انگار از یک نگاه در دهه‌ی ۴۰ و ۵۰ داشتم به زندگی شهید نگاه می‌کردم
ایشون یک مجتهد و عالم برجسته‌ای بودند، به طوری که وقتی از ایشون برای مراسمی دعوت می‌شدند، توی آمفی تاتری که حداکثر ظرفیتش ۴۰۰ نفر بود، جمعیت ۸۰۰ نفری شرکت می‌کردند که ۴۰۰ نفرشون دانشجو نبودند حتی.
اما چطور می‌شه که یک آدم به حدی از مقبولیت و عالم بودن برسه که این جمعیت و در مراسم‌های دیگری جمعیت بیشتری حضور پیدا می‌کردن، فقط بخاطر سخنان ایشون؟
این توی ذهنم بود که توی اون زمان خب وضع فساد خیلی بد بود، کاباره و سینما و مشروب فروشی و... هر آن‌چیزی که برای به فساد کشیدن جوون‌ها لازمه بود، اما اما با این حال ما توی همین زمان جوونایی رو می‌بینم که مسجد رو، آمفی تاتر رو، حسینیه رو بخاطر شنیدن سخنان شهید مطهری یا آیت‌اله طالقانی یا حضرت آقا و... پر می‌کنند.
بنظرم منابع ساواک واقعا همت زیادی داشتند؛ چون من می‌دیدم که با چه دقت و چه جزئیاتی سخنرانی‌های شهید رو توی گزارششون می‌اوردن و کامل می‌نوشتن و این به نظرم اومد که مطالبی که شهید می‌گن واقعا سطح بالا بود و برای مخاطب ارزش قائل می‌شدند. یعنی ایشون موضوعاتی رو برای سخنرانی انتخاب می‌کردند که شما اگر از اون جلسه خارج بشید قطعا به علمتون افزوده شده، به واسطه‌ی شنیدن سخنان ایشون.
مرام شهید رو دیدم وقتی که از حسینیه‌ی ارشاد کناره گرفتند ولی دکتر شریعتی همچنان ماندن و با وجود اختلاف نظرهایی که شهید با دکتر شریعتی داشتند باز هم مثلا یک جا دیدم شهید پای سخنان دکتر شریعتی نشستند.
چقدر متواضع و خاکی...
این کتاب یک نمونه کتاب خاطرات از شهید بود با این تفاوت که خاطرات منابع ساواک بود:).
و واقعا شهید یک انسان شجاعی بود.
ان‌شاءالله که با امام حسین(ع) محشور بشند و خوشا به سعادت امام خمینی(ره) که همچین یاوری داشتند.