کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی

کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی

کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی

4.3
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

3

ناشر
سروش
شابک
9789641201878
تعداد صفحات
248
تاریخ انتشار
1390/7/12

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        ارنست فردریک شوماخر (1977 - 1911 م.) در این کتاب برآن است که مهمترین وظیف? بشر یافتن راهی برای رهایی از بن بست اقتصاد کنونی است. در نظر او در اقتصاد و توسعه به معنای حقیقی آن باید به چند چیز به درستی پرداخت که عبارت اند از: مسئل? تولید، صلح و پایداری، منابع، استفاد? درست از زمین و انرژی هسته ای، و مسائل اجتماعی و اقتصادی ای که توسعه را تحت الشعاع دارند. چه کسی باید این وظیفه را به جا آورد؟ هم? افراد بشر. صحبت از آینده تنها در صورتی مفید است که راهنمای عمل کنونی باشد. ما باید مسئله را همه جانبه درک کنیم و امکان زایش و پرورش یک اسلوب زندگی نوین را با روش های جدید تولید و الگوهای جدید مصرف مورد توجّه قرار دهیم: یک اسلوب زندگی که برای پایداری طرح شده باشد؛ در کشاورزی و پرورش نبات و دام می توانیم ذهن خود را به تکامل روش های تولیدی ای معطوف کنیم که از لحاظ زیست شناختی مناسب باشند، می توانیم به تکامل در فنّاوری در مقیاس «کوچک» - فنّاوری نسبتا رام و دست آموز با «چهره ای انسانی» معطوف کنیم، یا به گونه ای جدید از شراکت بین مدیریت و افراد و حتی گونه های مالکیت? عمومی.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی

کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی
بریدۀ کتاب

صفحۀ 148

نتایج دومین دهه عمرانی بهتر از نتایج دهه اول نخواهد بود مگر آنکه به نحوی آگاهانه و مصمم توجه از کالاها برگرفته شود و به مردم معطوف گردد. در حقیقت بدون چنین انتقال توجه از کالا به مردم، نتایج کمک‌ها به نحو فزاینده‌ای ویرانگر خواهد بود. هنگامی که در مورد بهبود عمران و توسعه سخن میگوییم چه در نظر داریم - کالاها یا آدمها؟ اگر آدمها را در نظر داریم - آنها کدام گروه از آدمها هستند؟ آنها چه کسانی هستند؟ آنها کجا هستند؟ چرا به كمك نیازمندند؟ اگر نمیتوانند بدون کمک زندگی کنند، دقیقاً به چه نوع کمک نیاز دارند؟ چگونه باید با آنها ارتباط برقرار کنیم؟ توجه به مردم چنین پرسشهای بیشماری را مطرح میسازد لیکن کالاها نمیتوانند موجب طرح این همه سؤال باشند. به ویژه هنگامی که اقتصاد سنجان و آمارگران به آنها می‌پردازند، کالاها دیگر حتی هویت خاص خود را از دست خواهند داد و به صورت تولید ناخالص ملی (GNP)، واردات، صادرات، ذخیره‌ها، سرمایه گذاری، زیربنا و غیره در می‌آیند. میتوان براساس این تجریدات مدل‌های چشمگیری بنا ساخت که به ندرت در آنها آدمیان واقعی مورد اعتنا قرار گیرند، البته جمعيت‌ها احتمالاً رقمی در آنها خواهند داشت لیکن اهمیت آنها چیزی بیشتر از یک کمیت محض نیست که به عنوان مقسوم علیه بعد از مشخص شدن مقسوم، یعنی کمیت کالاهای موجود مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنگاه مدل نشان میدهد که «توسعه» یا رشد، مقسوم در صورتی که مقسوم علیه نیز رشد کند، بازداشته و یا عقیم میشود.

1

کوچک زیباست: اقتصاد با ابعاد انسانی
بریدۀ کتاب

صفحۀ 135

به عبارت دیگر محاسبات اقتصادی که موفقیت را به لحاظ بازده یا درآمد، بدون توجه به شمارهٔ مشاغل ارزیابی میکند، در اوضاع و احوالی که در اینجا مورد ملاحظه است کاملاً نامناسب است، زیرا برداشتی ایستا را نسبت به مسئله توسعه در بر دارد. برداشت پویا به نیازها و بازتاب‌های مردم توجه می‌کند. نیاز نخستین آنها، آغاز نوعی کار است که اجری هر چقدر هم کوچک برای آنها به بار آورد؛ فقط هنگامی که تجربه کنند که وقت و کارشان حائز ارزش است میتوانند به ارزشمندتر ساختن آن ذیعلاقه شوند. از این رو بهتر است همه افراد به کار اشتغال داشته باشند و تولیدی انجام دهند تا آنکه فقط شماره معدودی از آنها با کارآیی بیشتر اشتغال داشته باشند و حتی اگر در حالت دوم بازده کل بیشتر از حالت اول باشد، چیزی از اهمیت این موضوع نخواهد کاست. لیکن مسلماً بازده حالت اول در همان حد کمتر باقی نخواهد ماند زیرا این يك حالت پویاست که قابلیت رشد را در نهاد دارد. يك فرد بيكار يك انسان مایوس است و عملاً به مهاجرت وادار می‌شود. این توجیه دیگری است برای این بیان که موجودیت فرصت‌های کاری، نیاز اصلی است و باید هدف اصلی برنامه ریزی اقتصادی باشد. بدون آن نمی‌توان سیل مردم به طرف شهرهای بزرگ را تخفیف داد تا چه رسد به اینکه از حرکت بازداشت.

0

یادداشت‌ها