معرفی کتاب شخم در مزرعه؛ نقدهایی بر روایت رسمی از جنگ اثر محسن‌حسام مظاهری

شخم در مزرعه؛ نقدهایی بر روایت رسمی از جنگ

شخم در مزرعه؛ نقدهایی بر روایت رسمی از جنگ

3.6
8 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

9

خواهم خواند

12

شابک
9786009140299
تعداد صفحات
96
تاریخ انتشار
1390/3/21

توضیحات

        موضوع کتاب حاضر، نقد روایت های مختلف جنگ ایران و عراق است. نگارنده در این نوشتار که مشتمل بر شش مقاله پیرامون جنگ تحمیلی است می کوشد دربارة روایت های رسمی و غیررسمی جنگ تأملاتی نقادانه داشته و برخی دغدغه ها و نگرانی های خود را دربارة ادبیات و فرهنگ دفاع مقدس بیان نماید. عناوین مقاله های مندرج در کتاب به همراه شرح موضوع آنها به قرار زیر است: دفاع مقدس دولتی، دفاع مقدس مردمی (نقدی بر روایت «رسمی» از جنگ تحمیلی)؛ این جا که ایستاده ام، آن جا که ایستاده ای (بحثی در امکان یا امتناع روایت جامع و ناب از جنگ)؛ شخم در مزرعه (در دفاع از صورت رویکرد علوم اجتماعی به جنگ تحمیلی)؛ روایت روایت فتح (کتاب های روایت فتح به مشابة یک (ابژة نسلی: فرهنگ و سبک زندگی بچه مذهبی های امروزی)؛ دخیل بر ضریح عوام (نقدی بر رویکرد های عوام زده و عوام گر به دفاع مقدس)؛ و رقصیده به ساز ناکوک (نقدی بر رویکرد دفاع مقدس در مهندسی فرهنگ دفاع مقدس بر بهانة اکران فیلم اخراجی های ۲).
      

لیست‌های مرتبط به شخم در مزرعه؛ نقدهایی بر روایت رسمی از جنگ

یادداشت‌ها

          «متولیان گفتمان دفاع مقدس دولتی بر این باورند که پیش و بیش از هر چیز، جنگ تحمیلی مقطعی از تاریخ حاکمیت نظام جمهوری اسلامی بوده است و از مایملکات آن نظام محسوب می‌شود. بنابراین طبیعی است که نظام هرگاه و هرگونه که منافعش ایجاب کند، حق برخورد با این مقوله را خواهد داشت؛ به حکم آنکه اختیار مال هرکس با خود اوست.»
با این کلمات، مانیفست دفاع مقدس دولتی و در نتیجه تقابلِ آن با دفاع مقدس مردمی آغاز می‌شود. نویسنده ضمن تحلیل جذاب و –به نظر من- دقیق هر دو روایت از جنگ هشت ساله این تقابل و روایت‌ها را باز می‌کند. در مقاله‌ی «دفاع مقدس دولتی؛ دفاع مقدس مردمی» این دو روایت را بسط و شرح می‌دهد. در «اینجا که ایستاده‌ام، آنجا که ایستاده‌ای» مطلب را روشن‌تر می‌کند و به این سوال پاسخ می‌دهد که آیا روایت جامع از جنگ هشت ساله امکان پذیر است یا خیر. نویسنده از ضرورت رویکرد علوم اجتماعی به جنگ تحمیلی در «شخم در مزرعه» سخن می‌گوید و با تحلیلی گیرا از واقعه‌ی عاشورا و روایت‌های پس از آن، از زاویه‌ای دیگر، روایت دولتی از جنگ هشت ساله را نقد می‌کند.
«روایتِ روایت فتح» را روایتی «نسبتاً» مردمی می‌داند که به مقتضای احوال و زمانه‌ی مردمان دوره‌ای شکل و بروز یافت. در ادامه رویکرد عوام‌زده یا عوام‌گرا به جنگ را نقد می‌کند و به مهندسی فرهنگ دفاع مقدس خرده می‌گیرد.
قلم کتاب روان و رسا است. در جای جای کتاب، زبان نقاد و تیز نویسنده بسیار به چشم می‌خورد که بسیار برای من شیوا و شیرین بود. در کل، تحلیل‌های مظاهری، -حداقل برای من- باورپذیر و منطقی (از نظر جامعه‌شناختی و نه فلسفی) بود. پیشنهاد می‌کنم کتاب را حتماً بخوانید، البته به عُرف حتماً داشته باشید.
        

5