معرفی کتاب قیام گئوماته و آغاز پادشاهی داریوش اول اثر یوزف ویزه هوفر مترجم هوشنگ صادقی

قیام گئوماته و آغاز پادشاهی داریوش اول

قیام گئوماته و آغاز پادشاهی داریوش اول

یوزف ویزه هوفر و 1 نفر دیگر
4.0
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

0

شابک
9789648897678
تعداد صفحات
240
تاریخ انتشار
1387/3/4

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        پس از لشکرکشی کمبوجیه- پسر کوروش- به مصر و فتح آن جا، خبر رسید که فردی در ایران به نام بردیا خود را برادر کمبوجیه خوانده و ادعای پادشاهی کرده است و مردم نیز به وی گرویده اند. کمبوجیه با شنیدن خبر، قصد داشت با سپاهیان به ایران بازگردد که در سوریه به طرز مشکوکی مرد و داریوش و دیگر بزرگان پارسی همراه وی به ایران آمده و گئومات غاصب یا بردیای دروغین را از بین بردند. اما این کار شورش های گسترده ای را در سراسر امپراتوری هخامنشی به دنبال داشت که داریوش و سپاهیانش را به مدت یک سال و نیم سرگرم خود کرد. داریوش پس از سرکوب شورش ها، در تپۀ  بیستون، شرح این شورش ها و تصویر رهبران به بند شدۀ  شورشیان را نقل کرد. کتاب حاضر به تحلیل یکی از ابهام انگیزترین رخدادهای ایران باستان یعنی شورش گئومات (بردیای دروغین) در اوایل عصر هخامنشی اختصاص دارد. نویسنده با بررسی و مقایسۀ  تمامی منابع موجود در این زمینه، چه بومی و چه غیربومی، به تحلیل مساله پرداخته و پرسش های بنیادینی را به خصوص در زمینۀ  مطالب کتیبۀ  بیستون مطرح کرده است. نویسنده، گئومات را یکی از نزدیک ترین محارم کمبوجیه دانسته که شاه پیش از سفر مصر او را نایب السلطنۀ  خود کرده بود. تاکید نویسنده بر تضاد منافع میان اشراف قبیله ای و کمبوجیه و سیاست های اوست که سرانجام به قدرت گیری داریوش و سران قبایل هفت گانۀ  پارسی انجامید. نویسنده هم چنین سیاست های سخت گیرانه تر کمبوجیه نسبت به پدرش- کورش- در مقابل روحانیون ملل تابعه هم چون مردم مصر و بابل را دلیل تبلیغات این روحانیون در منفور کردن کمبوجیه می داند. فرضیۀ  جالب نویسنده، مرتبط کردن گئومات و زرتشت است که گئومات را از شاگردان زرتشت می داند.
      

یادداشت‌ها

معمای بزرگ
          معمای بزرگ تاریخ که بیش از دو هزار سال حل نشده مانده، یک تراژدی با چهار نقش‌آفرین اصلی؛ کمبوجیه، بردیا، گئوماته‌ی مغ و داریوش بزرگ!
کسی به نام بردیا، پسر کوچک‌تر کوروش بزرگ، بر کمبوجیه، شاهنشاه ایران، می‌شورد و از همین‌جاست که معما آغاز می‌شود. شواهد، منابع اولیه و بسیاری از تاریخ‌نگاران گفته‌اند که این شورشی مغی بود گئوماته نام که کمبوجیه، پیش از لشکرکشی به مصر، او را به سرپرستی دربار شاهی گماشت و این مغ با استفاده از شباهتش به بردیا، برادر کمبوجیه، خودش را بردیا خواند و شورش کرد.
گروهی دیگر اما بر این باورند که شورشی یاد شده نه یک مغ دروغگو، که به راستی پسر کوروش بوده است.
ویسهوفر، که معرف حضور همه‌ی تاریخ پژوهان خرد و کلان است، شواهد تاریخی و استدلال‌های حامیان هر دو روایت را بررسی می‌کند اما او هم مثل بسیاری از پیشنیانش نمی‌تواند راز قتل بردیا را حل کند!
با این وجود، در خلال این بررسی اطلاعات خوبی از علل شورش گئوماته/بردیا، اوضاع در زمان شاه کمبوجیه، تناقضات منابع بابلی و مصری با تاریخ‌نگاری‌های یونانی و شرایط سیاسی و اجتماعی از پایان دوره‌ی پادشاهی کوروش تا بر تخت نشستن داریوش یکم به دست می‌دهد.
خواندن این کتاب بسیار مفید و کوتاه، و البته نایاب، به همه‌ی دوست‌داران تاریخ پیشنهاد می‌شود.
        

16