ساخت گشایی عقلانیت اسلامی در آرای محمد عابدالجابری و محمد ارکون

ساخت گشایی عقلانیت اسلامی در آرای محمد عابدالجابری و محمد ارکون

ساخت گشایی عقلانیت اسلامی در آرای محمد عابدالجابری و محمد ارکون

4.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

0

شابک
9786005334845
تعداد صفحات
312
تاریخ انتشار
1398/7/9

توضیحات

        کتاب حاضر در خصوص جریان نو معتزله و اندیشه های جابری و ارکون و تحلیل و بررسی آرای آن ها در بازخوانی سنت اسلام تهیه و تدوین شده است. در این اثر ابتدا کلیاتی درباره جریان اعتزال نو و اندیشه های جابری و ارکون را آورده و مفاهیم کلیدی پروژه نقد عقل عربی و نقد عقل اسلامی را تبیین می نماید. سپس نگارنده مبانی روش شناختی جابری و ارکون و نگاه انتقادی آن دو به قرائت های پیشین از اندیشه غربی و به رویکردهای پیشین در اسلام شناسی را موردمطالعه قرار می دهد. در پایان نوشتار مذکور عقل و عقلانیت اسلامی را آورده و ویژگی های عقل کلاسیک اسلام را مورد ملاحظه قرار می دهد. راهبردهای بازخوانی سنت اسلام و مباحث ذیل آن در این مجموعه از مطالب مهم و قابل بیان می باشد.
      

یادداشت‌ها

مرتضی

مرتضی

2 روز پیش

          مسئله‌ی اصلی کتاب بررسی پروژه‌های دو اندیشمند جهان عرب است. جابری با پروژه‌ی «نقد عقل عربی» و محمد ارکون با «نقد عقل اسلامی» از مهم‌ترین و البته جنجالی‌ترین پژوهش‌های سالیان اخیر در فضای فکر عربی و اسلامی هستند. از این حیث جای خالی تالیف چنین کتابی به چشم می‌خورد.

مولف در این کتاب با توضیح دقیق روش‌شناسی این دو محقق و با واکاوی مولفه‌های پراهمیت فکر ایشان، این کتاب را تنظیم کرده است. ساختارگرایی، پساساختارگرایی، تاریخی‌نگری  و گسست معرفت‌شناختی را با نگاهی به آراء دریدا، فوکو و فیلسوفان فرانسوی بیان می‌کند.
نقطه‌ی قوت کتاب تقریر خوب و منصفانه از اندیشه‌های جابری و ارکون است. تا حدی که اقتضای این کتاب مختصر است، سعی مولف بر این بوده که مطالب را واضح توضیح بدهد. در بخش انتقادات هم بعضاً نکات دقیق و گاهی نقدهای سطحی‌ای را مطرح می‌کند.

به نظر می‌رسد پروژه‌ی فیلسوفان عرب‌زبان معاصر تاثیر قابل اعتنایی را بر فضای فکری روشنفکران ما گذاشته و این تاثیر در آینده بیشتر خواهد بود. چراکه مسئله‌ی ارکون و جابری و حتی امثال ابوزید و عبدالرحمن و دیگران، «سنت» است. دقیقاً همان مسئله‌ای که در مواجهه با مدرنیته، به آن برخورده‌ایم.

احتمال می‌دهم که اگر ساخت‌گشایی و روش‌های پست‌مدرن در فضای سنت اسلامی به کار گرفته شوند، پس از مدتی تقریباً چیزی از سنت باقی نخواهد ماند. 
حال باید منتظر بود و دید این ماجرا به کجا خواهد رسید.
        

4