معرفی کتاب دکتر شفیعی کدکنی چه می گوید؟ اثر حسن گل محمدی

دکتر شفیعی کدکنی چه می گوید؟

دکتر شفیعی کدکنی چه می گوید؟

2.5

1399/5/4

یکی از مشکلات و عیب های بزرگ جامعه فرهنگی و ادبی ما این است که فرایند نقد و بررسی کتاب از آن رخت بربسته و گفته ها و نوشته های افراد به ویژه افراد شاخص همچون استاد شفیعی کدکنی دور از خطا و عیب تشخیص داده می شود. در این راستا و در جهت روشنگری این مطلب و این نکته که در مقابل ارزش های ادبی و فرهنگی کشورمان صلاح بر آن نیست که هر حرف و نوشته ای دارای آنچنان قداستی بالا پنداشته شود که همه سکوت کنیم. اینجانب این تابوشکنی را به منظور ادای دین به دو بزرگوار سنت شکن شعر پارسی یعنی نیما و شاملو و روشن شدن ذهن نسل های جوان اهل قلم و به ویژه شعر در رد نظریه های دکتر شفیعی آغاز کرده و قضاوت نهایی را به کارشناسان و خوانندگان نکته سنج و بی تعصب و بی غرض واگذار می کنم.

گ

گ

1402/6/6

کتاب "دکتر شفیعی کدکنی چه می‌گوید" با آن که جزو معدود کتاب‌هایی در ایران است که به پیرِ عارف‌مآب دانشکده‌ی ادبیات حمله میکند ولی کم ایراد ندارد. اساسِ کتاب بر نوعی نقد اخلاقی و منشی استوار است. نق و ناله‌واره‌ای است. استاد حسن گل‌محمدی گله دارد که چرا خانلری روحش را به خاندان پهلوی فروخت و ابتهاج روحش را به چپ. این حرف‌ها از دید من اصلا جایی برای موضوعیت یافتن ندارند. ابتهاج میتواند یک چپِ خودپرستِ ضدوطن باشد و خانلری یک خودفروخته‌ی سیاسی. اگرچه معتقدم این کتاب یکی از مهم‌ترین کتاب‌ها است که فضای باندبازی و پشت‌پرده‌ی افرادی مثل شفیعی کدکنی و خانلری را نشان میدهد و واقعا هم همه‌جا نمیتوان این حرف‌ها رو شنید چون آن‌طور که جمله‌ی معروف میگوید: "تاریخ را برنده‌ها نوشته‌اند" و امثالی چون شفیعی و خانلری در دانشگاه‌ها مثلِ پیامبری معرفی میشوند لکن من توقع داشتم بیشتر با کتابی مواجه باشم که برخوردی نظری‌تر با آرای شفیعی کدکنی داشته باشد. در کل باید گفت خواندن این کتاب برای شناخت گندآبی که دانشکده‌ی وامانده‌ی ادبیات دانشگاه تهران در آن غلت میخورد کتابی بسیار مفید و خواندنی‌ است اما روش‌شناسی نظری خاصی ندارد.