3.0

ناشر
_

هدف تمدّن، یعنی هدف زندگی جمعی انسان ها، باید پرورش همه انسان ها در سطحی از تعالی باشد؛ یعنی باید سعی کنیم جامعه طوری اداره شود که عدالت، فرهنگ، آزادی و تساهل نهادینه شود و همگان به طور نسبی از تربیتی والا و متعالی بهره مند شوند در این صورت است که سعادت ملی و جهانی حاصل می شود و زندگی معنا پیدا می کند.
(از متن کتاب)
معنی زندگی مجموعه ده مقاله در حوزۀ زبان و ادبیات فارسی است که به قلم دکتر حسن انوری، عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سرپرست تألیف فرهنگ بزرگ سخن به رشته تحریر درآمده است.

به نام او

جستار  آن‌هم از نوع ادبی‌اش که حوزه مورد علاقه من است. گزینه خوبی برای خواندن بین چند کتاب تخصصی یا رمان سنگین و پیچیده است. به‌نوعی نفسگاه خوبی است چون هم خوش‌خوان است و هم حاوی مطالب آموزنده. درواقع مجموعه جستار و مقاله جای خالی مجلات ادبی را در این دوره که دوره فتور و رکود مطبوعات است، پر کرده.

از جناب دکتر حسن انوری، صاحب فرهنگ سخن، دو مجموعه جستار به‌تازگی منتشر شده که من هردو را خریداری کرده‌ام که یکیش همین «معنی زندگی» است و خوانده‌ام و دیگری «راز ماندگاری ایران» است که ان‌شاءالله خواهم خواند.

«معنی سخن» مجموعه ده جستار از حسن انوری است که او در سالهای اخیر برای نشریات مختلف نوشته است. چهار جستار اول به زبان فارسی و فرهنگ‌نویسی اختصاص دارد. پنج جستار بعدی درباره ادبیات فارسی است و به آثاری چون «شاهنامه»، «کلیله دمنه»، «دیوان حافظ» و «غزلیات شهریار» می‌پردازد. جستار آخر متن مصاحبه‌ای از انوری درباره «معنی زندگی» است. جستاری که آن‌طور که  از نامش پیداست حاوی مطالب کلی است و به نظرم ضعیفترین نوشته کتاب است.

در کل  این کتاب عالی نیست نه مطالب تازه و بکر دارد که ما مشابه‌اش را در جای دیگری نشنیده باشیم و نه زبان نثر او زبان روان و ویژه‌ای در مقایسه با بهترین نثرنویسان فارسی است. چیزی که خود او در چند جستار ابتدایی به آن تاکید دارد. ولی کتاب خوب و قابل استفاده‌ای است و به یکبار خواندنش می‌ارزد. من از جستار «ایران در شاهنامه» بسیار خوشم آمد و چیزهای زیادی از آن آموختم.