معرفی کتاب از پنجره های زندگانی (برگزیده غزل امروز ایران) اثر محمد عظیمی

از پنجره های زندگانی (برگزیده غزل امروز ایران)

از پنجره های زندگانی (برگزیده غزل امروز ایران)

4.5
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

2

ناشر
آگاه
شابک
0000000003476
تعداد صفحات
802
تاریخ انتشار
1370/2/1

توضیحات

کتاب از پنجره های زندگانی (برگزیده غزل امروز ایران)، گردآورنده محمد عظیمی.

لیست‌های مرتبط به از پنجره های زندگانی (برگزیده غزل امروز ایران)

جستاری چند در فرهنگ ایران"شط شیرین پرشوکت ..." "منتخبی از آثار استاد عباس زریاب خویی"شرق بهشت

هفت کتاب برتر 1403

7 کتاب

به نام او این هفت کتاب را از میان شصت هفتاد کتابی که در سال گذشته خوانده‌ام برگزیدم. کتابهایی که به تمام مخاطبان جدی کتاب توصیه می‌کنم. مردد بودم که «جستاری چند در فرهنگ ایران» مرحوم مهرداد بهار را در ابتدای فهرست بیاورم یا «شط شیرین پرشوکت» مرحوم زریاب خویی را. هر دو کتاب بسیار خوب و خواندنی هستند و هر دو چون مجموعه جستار و مقاله‌اند خوش‌خوانند. هر دو عزیز از دست رفته با زبانی ساده دریافت‌های عمیق علمی خود را با ما در میان گذاشته‌اند. بهار بیشتر از اسطوره و تاریخ گفته ولی یافته‌های خویی دایره گسترده‌تر و متنوع‌تری را شامل می‌شود. کتاب سوم شاهکار جان استاین‌بک است من پیش از این «خوشه‌های خشم»، «موش‌ها و آدم‌ها» و «ماه پنهان است» را از او خوانده بودم امسال «شرق بهشت» را خواندم و این رمان را با فاصله بهترین رمان او و یکی از بهترین آثاری که تا به امروز خوانده‌ام دیدم. چهارمین کتاب مجموعه به‌گزیده‌ای از غزل معاصر تا 1360 است. من در مروری که بر این کتاب نوشتم نقدهایی را هم برشمردم. ولی الان که نگاه می‌کنم می‌بینم که یکی از بهترین کتابهای 1403 بود. «استونر» پنجمین کتاب این فهرست یک شگفتی محض بود. من امسال بیشتر از رمانهای امریکایی خوندم و در این بین «استونر» گل سرسبد بود. حتما بخوانید و لذت ببردید. همانطور که گفتم امسال بیشتر رمان امریکایی خواندم بعضی از کتاب‌های استاین‌بک را دوباره‌خوانی کردم و برخی آثار همینگوی را، که البته این پرو‌ژه همچنان ادامه دارد. من امسال از همینگوی سه رمان «وداع با اسلحه»، «داشتن و نداشتن» و «خورشید همچنان می‌دمد» را خواندم. بین «وداع با اسلحه» و «داشتن و نداشتن» مردد بودم که کدام یک را در این فهرست بیاورم که «وداع با اسلحه» را انتخاب کردم. توصیه می‌کنم اگر این کتاب را با ترجمه دریابندری خوانده‌اید یک‌بار دیگر با ترجمه نازی عظیما بخوانید. ضرر نخواهید کرد. و اما آخرین کتاب هم مانند «استونر» شگفتی کتابهای امسال بود. «بندها» هم از آن آثاری است که به‌راحتی می‌توانم به کتاب‌خوان‌ها توصیه کنم. والسلام

10

یادداشت‌ها

          به نام او

یکی از کتابهایی که این روزها مزمزه‌کنان و آهسته‌آهسته آن را خواندم تا حظ فراوان از آن ببرم کتاب از «از پنجره‌های زندگانی» بود. کتابی که در اواخر دهه ۶۰ توسط نشر آگاه منتشر شد و بعد از آن  تنها یکی دو نوبت تجدیدچاپ شد و در حال حاضر در بازار کتاب وجود ندارد.

این کتاب درواقع قُلِ کتاب «روشن‌تر از خاموشی» است که آن را هم همین نشر در همان سالها منتشر کرد و البته به‌تناوب تجدیدچاپ شد و هنوز در بازار موجود است. آن کتاب را که مرتضی کاخی گردآوری کرده بود و گزیده شعر نو (البته بیشتر نیمایی) معاصر بود و این یکی گزیده غزل معاصر است و یک مشهدی دیگر به نام محمد عظیمی جمع‌آوری کرده. در هر دو کتاب ذوق و سلیقه دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی به‌‌طور واضحی قابل مشاهده است. چرا که این دو عزیز از نزدیکان ایشان هستند.

بعدا به این مورد باز می‌گردم. کتاب، غزل‌های عصر پس از مشروطه را شامل می‌شود و از دهه شصت شمسی جلوتر نمی‌آید. از صفا اصفهانی و میرزا حبیب خراسانی گرفته تا منزوی و بهمنی. بنابه سلیقه گردآورنده از هرکدام تعدادی غزل آورده شده. خوبی کتاب این است که با نام‌هایی روبرو هستیم که شاید برای مخاطب امروزی ناآشنا باشند ولی شعرشان عیار بالایی دارد مثلا من در گوشه‌ای نام برخی را یادداشت کردم که دیوان یا دفترشان را پیدا کنم و بیشتر از آنها بخوانم فی‌المثل: عبرت نائینی،  احمد گلچین معانی، غلامرضا قدسی، یدالله بهزاد کرمانشاهی و ...
خوبی دیگر اینکه گرداورنده واقعا ذوق به خرج داده و شعرهای خوبی را آورده واقعا بیش از هشتاد درصد غزلها خوب است. آنهایی هم که خوب نیست به‌نظر من بیشتر از سر رفیق‌بازی و مشهدی‌بازی انتخاب شده‌. مثلا شعرهای مرتضی کاخی تعدادی از غزلهای میرزاحبیب و اخوان و شفیعی شایستگی حضور در این دفتر را ندارند. یا در مورد تعداد برخی شعرها می‌شود حرف زد مثلا در این گزیده بیشترین غزل از سایه انتخاب شده در صورتی که با هر معیاری که در نظر بگیری شهریار و رهی و منزوی و ... شایستگی بیشتری داشتند. یک ضعف دیگر هم حذف بعضی ابیات است. گردآورنده به سلیقه خود ابیات بسیاری از غزلها را حذف کرده که هیچ توجیهی ندارد. جای چند نام هم در این کتاب خالی است مثلا:‌ فخرالدین مزارعی.

در کل کتاب خوبی است اگر در کهنه‌فروشی‌ها پیدا کردید حتما بخرید و بخوانید. امیدوارم نشر آگاه دوباره آن را منتشر کند. و اما در آخر می‌خواهم غزل معروفی از حسین پژمان بختیاری را بیاورم:

در کنج دلم عشق کسی خانه ندارد
کس جای در این خانه ویرانه ندارد

دل را به کف هرکه دهم باز پس آرد
کس تاب نگهداری دیوانه ندارد

در بزم جهان جز دل حسرت‌کشِ ما نیست
آن شمع که می‌سوزد و پروانه ندارد

دل خانه عشق است خدا را به که گویم؟
کآرایشی از عشقِ کس این خانه ندارد

گفتم مه من! از چه تو در دام نیفتی؟
گفتا چه کنم دام شما دانه ندارد

در انجمن عقل فروشان ننهم پای
دیوانه سر صحبت فرزانه ندارد

تا چند کنی قصه اسکندر و دارا
ده روزه عمر این همه افسانه ندارد
        

7