معرفی کتاب مقتول قاتل اثر نیل سایمون مترجم فرهاد فرنوش

4.0

ناشر
اشجع
1392/11/19

کتاب حاضر، برگردان نمایشنامه ای از «دنیل سایمون» است. نوع روایت کلاسیک، شخصیت پردازی و داستان پردازی کمیک و درعین حال معماگونة جذّاب و گیرا از ویژگی های این نمایشنامه است. نویسنده ظریف و متبحرانه، نه تنها فضای داستان، بلکه فضای ذهنی ما را به هم می ریزد که باورکردنی نیست. شخصیت های به ظاهر ساده و بدون پیچیدگی داستان، به حدّی لایه لایه و پیچیده هستند که به راحتی نمی توان آن ها را کشف کرد. در این کتاب ابتدا معرّفی مختصری از نویسنده و مترجم شده است و در ادامه، به شخصیت های داستان های پلیسی مانند: «هرکول پوآرو»، «جین مارپل»، «دیک چارلز» و ... و شخصیت های این داستان اشاره شده است.

هجویه ای ب
          هجویه ای بر ژانر جنایی !

نیل سایمون قطعا یکی از بزرگترین درام نویسان جهان بود که چند سالی هست فوت کرده . نویسنده ای که در زمان زنده بودنش ، تماشاخانه ای به نامش میشه و بعد از شکسپیر،  تنها درام نویسیه که همزمان چهار متن ازش در برادوی در حال اجرا بوده.

میگم درام نویس ، به این دلیل که تبحر نیل سایمون در نوشتن درام و مخصوصا کمدیه.  اکثر برنامه های شاد تلوزیون و تئاترهای کمدی پرمخاطب در آمریکا و مخصوصا برادوی رو نیل سایمون نوشته. کمدی هاش واقعا دست اول و زیبان.  نیل سایمون آمریکایی ها و فرهنگ آمریکا رو خیلی خوب میشناسه و به زیبایی با اونها شوخی میکنه. فضاسازی های خوب و دیالوگ های پینگ پنگی و کاراکترهایی که بین تیپ و شخصیت در نوسان هستند ، نشون از قدرت قلم بالای نیل سایمون داره.

من از همون اوایلی که وارد دنیای تئاتر و نمایش شدم ، با نیل سایمون اخت پیدا کردم و تقریبا در اجرای همه نمایشنامه هاش در مشهد ، نقشی چه روی صحنه و چه پشت صحنه داشتم و همین باعث شده که این نویسنده برام خیلی نوستالوژیک باشه.

من نیل سایمون رو صرفا یک کمدی نویس درجه یک میدونستم تا این که نمایشنامه فصل دوم رو عید امسال خوندم و متوجه شدم که در ژانری غیر از کمدی هم نیل سایمون بسیار موفق و قدرتمنده ( به یادداشتم برای این نمایشنامه مراجعه کنید ).

امروز با اثر دیگه ای رو به رو شدم که حیرتم رو بیشتر کرد. قاتل مقتول ، عنوان یک نمایشنامه از نیل سایمون در ژانر جنایی یه. راستش تا به حال نمایشنامه جنایی خیلی نخوندم و طبیعتا احتمالا خیلی نمایشنامه شاخصی در این ژانر نداریم اما این نمایشنامه طوری نوشته شده که انگار در حال خوندن یکی از آثار آگاتا کریستی هستیم .

ژانر جنایی و پلیسی واقعا محبوبیت زیادی دارن. وقتی شروع به خوندن میکنید ، لذتی که به شما میده واقعا زیاده و به شدت شما رو سرگرم میکنه.

نمایشنامه قاتل مقتول ، ابتدا با توضیحات خیلی کوتاه مترجم درباره اسم نمایشنامه و ژانر جنایی شروع میشه و بعد در یکی دو صفحه نویسنده و مترجم رو معرفی میکنه و در صفحات بعد ۵ کارآگاه معروف دنیای ادبیات جنایی رو به طور مختصر معرفی میکنه و معروف ترین اونها خانم مارپل و هرکول پوآرو ست و عجیب اینه که از شرلوک هولمز یا مگره چیزی نگفته.

در فصل بعدی نمایشنامه شروع میشه. با شروع نمایشنامه بیشتر تعجب کردم.

۱- فضاسازی به شدت خوب : نیل سایمون فضاسازی به شدت خوبی رو برای نمایشنامه تونسته بسازه. عمارت مرموز ، خیابون،  اتاق ، کاراکترهای درون عمارت کاملا در اومدن و ما رو با خودشون همراه و کنجکاو میکنن.

۲- فضای ترس و دلهره : من معتقدم ژانر ترس و وحشت خیلی روی صحنه نمیتونه موفق باشه چون این ژانر خیلی وابسته به دوربینه و تئاتر به دید اینکه شما مدام در حال ديدن لانگ شات هستید ؟ نمیتونه مثل سینما ترس رو به شما القا کنه.  اما اعتراف میکنم در این نمایشنامه ، خوندنش در جاهایی واقعا باعث ترس میشه و این نشون از هنر نیل سایمون داره .

۳ - هنر نیل سایمون: خود همین دو مقوله بالا باعث شد که من به هنرمندی نیل سایمون کمدین بیش از پیش پی ببرم و تعجب کنم. هرچند که شخصیت ها و اتفاقات گاهی در لیم ترسناک بودن،  کمدی و خنده دارن اما باز هم نوشتن در این ژانر واقعا تحسین برانگیزه.

داستان هم فوق العاده جذابه که چیزی رو ازش لو نمیدم تا برید و بخونید.

تنها نکته منفی ای که اثر داره ، شخصیت های خیلی زیادیه که در آخر کار رو کمی مشکل میکنه و هی باید فکر کنی که این کی بود ولی خیلی توی روند داستان تاثیرگذار نیست و آخر کتاب و پایان بندی رو خیلی منطقی ندیدم اما جالب و متفاوت بود.

در کل با یک نمایشنامه متفاوت از نیل سایمون چه نسبت به آثار خودش و چه نسبت به آثار بقیه درام نویس ها رو به رو هستیم و پیشنهاد میکنم نمایشنامه " مقتول قاتل " رو حتما بخونید و لذت ببرید.