معرفی کتاب در هرگز و همیشه انسان: از میراث عرفانی خواجه عبدالله انصاری اثر محمدرضا شفیعی کدکنی

در هرگز و همیشه انسان: از میراث عرفانی خواجه عبدالله انصاری

در هرگز و همیشه انسان: از میراث عرفانی خواجه عبدالله انصاری

3.5
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

4

ناشر
سخن
شابک
9789643726850
تعداد صفحات
548
تاریخ انتشار
1394/2/8

توضیحات

        کتاب «در هرگز و همیشه انسان» با محوریت عارف نامی، خواجه عبدالله انصاری و تاثیر وی بر ادب عرفانی نگاشته شده است. شیخ الاسلام ابواسماعیل عبدالله بن ابی منصور محمد معروف به «پیر هرات» و «پیر انصار» و «خواجه عبدالله انصاری» و «انصاری هروی»، دانشمند و عارف بود. او از اعقاب ابوایوب انصاری است که صحابه ی پیغمبر بود. مادرش از مردم بلخ بود و عبدالله خود در هرات متولد شد و از کودکی زبانی گویا و طبعی توانا داشت چنان که شعر فارسی و عربی را نیکو می سرود و در جوانی در علوم ادبی و دینی و حفظ اشعار عرب مشهور بود و مخصوصا در حدیث قوی بود و آمالی بسیار داشت و در فقه روش امام حنبل را پیروی می کرد. او در تصوف از استادان زیادی تعلیم گرفت ودو بار به دیدار شیخ ابوالحسن خرقانی شتافت و این دیدارها تاثیر زیادی در روحیات و منش وی داشته است. محل اقامتش بیشتر در هرات بود و در آنجا تا پایان زندگانی به تعلیم و ارشاد اشتغال داشت. انصاری شعر می سرود، اما بیشتر شهرت او به جهت رسالات و کتب مشهوری است که تالیف کرده و از آن جمله می توان به ترجمه ی املاء طبقات الصوفیه ی سلمی به لهجه هروی و تفسیر قرآن که اساس کار میبدی در تالیف کشف الاسرار قرار گرفته است، اشاره کرد. از رسائل منثور او که به نثر مسجع نوشته مناجات نامه، نصایح، زادالعارفین، کنزالسالکین، قلندرنامه، محبت نامه، هفت حصار، رساله ی دل و جان، رساله ی واردات و الهی نامه را می توان نام برد.
      

یادداشت‌ها

          دکتر شفیعی کدکنی در این کتاب پژوهش موشکافانه‌ای درباره خواجه عبدالله انصاری و آثارش انجام داده‌اند. ۱۷۰ صفحه‌ی نخست کتاب، زندگی‌نامه‌ای از خواجه عبدالله هست و توضیحی در مورد آثار فارسی و عربی او. علاوه بر این‌ها، بحث جامعی هم در مورد ارتباط میبدی و تفسیر کشف الاسرار با خواجه شده است. استاد نشان می‌دهند که «پیر هری» غیر از خواجه عبدالله انصاری است و پس از آن به بررسی درستی یا نادرستی انتساب برخی آثار به خواجه می‌پردازند.

بخش دوم کتاب، چهار اثر از خواجه را در برمی‌گیرد و نیز مختصر تذکره‌ای از خواجه با نام مناقب شیخ الاسلام. بخش واپسین کتاب نیز تعلیقات متن‌هاست و فهرست‌های مختلف.

برای من پژوهش‌ها و نوشته‌های دکتر شفیعی کدکنی در آغاز کتاب خواندنی‌تر بودند. کلمات و مناجات‌های خواجه عبدالله که در کتاب آورده شده، گاه با صورت‌های مشهور ناهمسان است و همین ناهمسانی، در میانه کتاب، ممکن است خواننده را اندکی ملول کند. با این حال برخی کلمات و مناجات‌ها، سادگی و صفای خاصی دارند و می‌توانند پس از خواندن کتاب نیز شما را به تورقی دوباره وادارند.
        

12