یادداشت سعید بیگی

سفر الماس
        زبان روایت و نثر کتاب روان و خوب است و تعداد غلط‌های املایی و چاپی در آن بسیار اندک و انگشت‌شمار است.
کتاب در 112 صفحه در قطع پالتویی در انتشارات سورۀ مهر به چاپ رسیده است.

نویسنده در این کتاب، ماجرای الماس معروف «کوه نور» را از زمانی که در تاریخ هند بدان اشاره و از آن نام برده شده است؛ تا امروز بررسی می‌کند و به این بهانه، نگاهی به تاریخ هند از آن روزگار تا به امروز دارد.

در این رهگذر؛ به نخستین نشانه‌های تاریخی ورود اروپاییانی چون: هلندی‌ها، پرتقالی‌ها، انگلیسی‌ها، فرانسوی‌ها و دیگران به هند؛ ابتدا به نام خرید فلفل و ادویه و تجارت و در ادامه به نیت استعمار و بهره‌کشی و غارت منابع، معادن و دارایی‌های عظیمِ این ملتِ رنج کشیده پرداخته است.

هر چند ماجراها به طور کامل بیان نشده‌اند، اما نگاهی کوتاه و دقیق به مهم‌ترین رویدادها و مسائل شده است و تا حدود زیادی ما را با رویدادهای مهم و شرایط مردم در آن دوران‌ها آشنا می‌سازد.

در بخش‌های مختلف، شاهد دست به دست شدن این الماس گرانبها، بین حاکمان نواحی مختلف هند و پادشاهان بزرگ گذشته، در ایران و هند و افغانستان و جز آن هستیم تا اینکه در نهایت «کوه نور» به انگلستان می‌رود و با تراشی دیگر، حدود 43 درصد وزنش را از دست می‌دهد و بر تاج ملکۀ بریتانیا جا خوش می‌کند.

نویسنده در پایان هر جلد از این مجموعه کتاب‌های «سرگذشت استعمار»، برخی از منابع استفاده شده برای نوشتن این کتاب‌ها را نام برده است.

این جلد بخش اول از استعمار هند است که در دو جلد منتشر شده است.