یادداشت ابوالفضل خرم روز
1403/3/3
«روابط فلسفی بینالملل» 🧠این کتاب، یکی از بهترین کتابهای ترجمه شده در بازار برای فهم مبانی ابرنظری «هستیشناختی، معرفتشناختی و روششناختی» روابط بینالملل است. چرنوف، اینجا میخواهد به ما بگوید «سیاستمداران چگونه و با چه معیارهایی دست به انتخاب سیاستهای خود میزنند؟» با طرح این سوال در پنج فصل به بررسی مبانی نظری روابط بینالملل با اشاره به سه نظریهی شاخص واقع گرایی، لیبرالیسم و سازهانگاری میپردازد. سپس وارد حوزهی عمیق ابرنظریههای خردگرایی و تفسیرگرایی میشود و پوزیتویسم منطقی، تجربهگرایی منطقی و... را در حوزهی روششناسی و معرفت شناسی خردباوری یا جریان اصلی روابط بینالملل به شرح میگذارد. 🧠 پس از آن به ابرنظریههای تفسیری یا تاملگرا میپردازد و در قالب سازهانگاری تفسیری، پساساختارگرایی و نظریه انتقادی این بخش را به پایان میرساند. از نکاتی که خدمتتان عرض کردم حتما متوجه شدهاید که اگر در مقطع کارشناسی علوم سیاسی هستید این کتاب برایتان بسیار سنگین خواهد بود. فلذا توصیهام این است که حتما قبل از مطالعهی کتاب حاضر کتاب «تحول در نظریات روابط بینالملل» دکتر مشیرزاده را بخوانید. این کتاب بیشتر از اینکه به نظریهها پرداخته باشد به ابرنظریهها پرداخته است. یعنی مبانی و اصول فلسفی روابط بینالملل را شرح و بسط داده است. اما بسیار مفصل و با ترجمهای روان و زبانی فصیح این اصول فلسفی و البته سنگین تفسیر شدهاند که کار را برای خواننده راحت کند. اگر میخواهید در باب نظریات و بنیانهای نظری روابط بینالملل کتاب متفاوتی را مطالعه کنید این کتاب توصیهی من به شما است. 🧠در پایان، در کنار این کتاب، کتابِ «نظریههای روابطبینالملل برای سده بیست و یکم» مارتین گریفیتس را هم توصیه میکنم. البته اگر با ترجمههای آقای طیب آشنایی ندارید و یا کلا نظریه کم کار کردهاید، قبلش کتاب دکتر مشیرزاده، کتاب نظریهها و رویکردهای دکتر قوام، جلد دوم کتاب اصول روابط بینالملل دکتر دهقانی فیروزآبادی«کتاب اخیر برای مبتدیها توصیه میگردد» را حتما بخوانید. بهرحال به قول فرد چرنوف، نظریهها به ما میگویند که چگونه چرخ جهان میچرخد.