یادداشت ناصر حافظی مطلق

پانزده زندگی اول هری آگوست
        پانزده زندگی اول هری آگوست
The First Fifteen Lives of Harry August

"پانزده زندگی اول هری آگوست" (The First Fifteen Lives of Harry August) داستان بلندی است از نویسنده‌ی انگلیسی "کاترین وب" (Catherine Webb) که آن را با نام ساختگی "کلر نورس (نورث؟)" (Claire North) و در سال 2014 منتشر ساخته. "کاترین وب" برخی از آثار خود را با نام‌های مستعاری مانند "کلر نورس" و "کیت گریفین" (Kate Griffin) به چاپ رسانده است.

روایت داستان که آن را باید در رده‌ی داستان‌های با "زمان غیرخطی" (Nonlinear Time) گنجاند، عبارت است از شرح زندگی مردی به نام "هری آگوست" که زندگی‌اش پس از مرگ مدام تکرار می‌شود. او در سال 1919 به دنیا می‌آید و در سال 1989 درمی‌گذرد و این چرخه‌ی تکراری همچنان ادامه دارد. اگر از دید تناسخ‌گونه به این تکرار بنگریم، اگرچه فرضیه‌ی تناسخ فاقد اعتبار علمی است، چنین تناسخی تنها برای دو نوع انسان قابل فرض است: آنان که به نهایت تعالی رسیده‌اند و چاره‌ای جز تکرار همان زمان و همان زندگی را ندارند و آنان که به پایین‌ترین درجات سقوط کرده‌اند و عذابشان تکرار همان چرخه‌ی پوچ و تلخ است. اما در کمال تعجب "هری آگوست" انسانی خاکستری است که در این دو رده نمی‌گنجد. شاید بتوان روال داستان را به مقوله‌ی زمان دوبعدی که برآمده از مشتقات فرضیه‌ی "ابرریسمان" (Superstring) است نیز تعمیم داد، به این‌سان که مردی در صفحه‌ی زمان حرکت دایره‌ای دارد.

"پانزده زندگی اول هری آگوست" بدون شک تلاشی است برای ارائه پاسخی رویاگونه به این آرزوی دیرپای بشر که در شعر "سعدی" هم تجلی پیدا کرده است:
عمری دگر بباید بعد از وفات ما را
کاین عمر طی نمودیم اندر امیدواری

اما برآوردن چنین آرزویی خود بیش‌ازپیش پرسشی "مولانا"وار را برمی‌انگیزاند:
از کجا آمده‌ام، آمدنم بهر چه بود؟
به کجا می‌روم آخر، ننمایی وطنم

اگرچه در پاسخ، چیزی به جز این بیت از "حافظ" به دست نمی‌آید:
عیان نشد که چرا آمدم کجا رفتم
دریغ و درد که غافل ز کار خویشتنم

و روند این زیستن تکراری در جای‌جای خود خواننده را ناخواسته به نتیجه‌ای از جنس شعر "خیام" می‌رساند:
نا آمدگان اگر بدانند که ما
از دهر چه می‌کشیم نایند دگر

کتاب "پانزده زندگی اول هری آگوست" توسط "مهرآیین اخوت" ترجمه و سال 1396 در انتشارات هیرمند به چاپ رسیده است.
این کتاب در سال 2015 برنده‌ی جایزه‌ی "یادواره‌ی جان کمپل برای بهترین رمان علمی- تخیلی سال" شده و در سال 2016 هم کاندیدای دریافت جایزه‌ی "آرتور سی کلارک برای بهترین داستان علمی- تخیلی سال" بوده است.