یادداشت
1402/7/14
📗خاطرات مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی سال ۶۰: عبور از بحران 📜مقدمه: بیپرده میگویم که اصلاً حال و حوصلۀ خواندن مطالعۀ خاطرات، آن هم خاطرات شخصیتهای سیاسی را ندارم. حالا اگر آن شخصیت سیاسی، معاصر روزگار ما هم باشد که دیگر هیچ! اما صرفاً به خاطر کنجکاوی تصمیم گرفتم یک جلد از این مجموعه را بر دست بگیرم و عیار این نوشتههای قدیمی را بسنجم. از این تصمیم ناراضی هم نیستم. 📃متن: دو نامۀ ابتدایی و صراحت لهجۀ عجیب آن که از ویژگیهای هاشمی دهۀ ۶۰ بود توجه من را به خود جلب کرد. آنچه در ادامه میآید نقاط برجستۀ این کتاب است: سادهزیستی جذاب مسئولان؛ فداکاری و ایثار همۀ دلبستگان به آرمان انقلاب و البته دویدن برخی افراد برای سهمخواهی و عقبنماندن از قافلۀ قدرت؛ ارتباط مداوم آقای هاشمی با قشر حزباللهی و تمجید از روحیۀ آنها؛ دغدغۀ اصلی دستاندرکاران خط امام، مواجهه با جریان لیبرال است که البته بهدلیل کارشکنیهای برخی از آنها شاید نشود از این ماجرا خرده گرفت که چرا مجلس و مسئولان به امور اهم نپرداختهاند، گویا خالصسازی یک زمانی خوب است و توجیه دارد و زمانی دیگر بد و بیتوجیه؛ در بیشتر موارد جزئیات حذف شده و یا نگاشته نشده است و این مسأله موجب میشود که از برخی رفتوآمدها و گفتوگوها چیز دندانگیری به دست خواننده نرسد هرچند که سیر کلی وقایع و جریانها مشخص و تا حدودی برای بنده تکراری بود؛ مسالۀ دیگر، وقایع تلخ و حذف مهمترین عناصر انقلاب است که البته با پایداری مثالزدنی مردم و مسئولان حداقل از نظر ظاهر موجب خلل چندانی در حرکت انقلاب برای استقرار نظام مورد نظرش نشد و این خود از معجزات انقلاب اسلامی است و من نمونۀ دیگری در طول تاریخ سراغ ندارم که حکومتی این چنین تحت فشار قرار بگیرد اما به حرکت خود ادامه دهد؛ مورد عجیب نبود سازوکار مشخص برای برقراری ارتباط و حل مسایل است به طوری که افراد گوناگونی خواستار دیدار با آقای هاشمی و رفع انواع و اقسام مشکلات شخصی و کشوری هستند گویا تمام مسائل نه از طریق درگاهی مشخص(پنجره خدمات!) و سامانههای خاص، که براساس ارتباط با افراد هستۀ اصلی انقلاب باید حل شود؛ در بیشتر موارد احساس میشود که به جزییات خاطرات به دلیل فراموشی یا مسایل امنیتی کمتر اشاره میشود که خب این موضوع کمی این کتاب (یا حداقل این جلد) را درنظر من بیمایه جلوه داد. 📌پ: بخشهای جالب و جذاب کتاب را در صفحات مجازی خود انتشار دادهام. ۱۴مهر۱۴۰۲ ✍🏻سید علی مرعشی 🔗https://eitaa.com/marashi_books