بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت سمیه شاکریان

                آنا کارنینا 
خواندن ادبیات کلاسیک را که با روسها شروع کنی؛ آن هم با تولستوی، نانت توی روغن است. این حرف من نیست البته! عالم و آدم شاهدند. در این بین آنا کارنینا رمانی دو جلدی است که سروش حبیبی با مهارتش در ترجمه زبان روسی به زبان شیرین فارسی، خواندنش را برای ما شیرین تر کرده است. 
در آنای تولستوی، داستان را از زاویه دید همه آدم ها و شخصیت های توی داستان می‌خوانید. با آنها رشد می‌کنید، دیندار می‌شوید، عاشق می‌شوید و اشک خواهید ریخت. روابط بین آدم ها در این کتاب به قدری با شخصیت پردازی در هم آمیخته که مخاطب را با خود در جهان داستان غوطه ور خواهد ساخت. گویی نویسنده به قدر کافی در زندگی اش هم زن بودن را زیسته هم مرد بودن را. او چالش های درون و بیرون  شخصیت ها و کشمکش های مادی و معنوی را با ظرافت و حوصله ای پدرانه نقل می کند و عجیب آنکه تولستوی بر اتفاقات رخ داده در داستان گریسته است. او زندگی  و افکارش را درون این رمان ریخته و به قرنهای آینده اش هدیه داده است. همانگونه که مخاطبین با یک یک شخصیت ها همذات پنداری می‌کند. 
داستان آنا از ورود مردی به زندگی زنی با وجود شوهر و پسری در زندگی اش خبر می‌دهد. او  درگیر عشقی شده و  در آتش این عشق رشد می‌یابد. او درگیریهایی را با همسر، فرزند، اقوام، آشنایان، دین و مذهب، معشوق و مهمتر از همه خودش. 
روایت ماجرای آنا ماجرای روسیه سالهای 1875 تا 1877 است. جایی که وابستگی روسیه به نیروی نظامی پر رنگ شده و همه جا پر از آنهاست. این داستان هم چون بقیه داستان های تولستوی در طبقه مرفه اجتماعی شکل می‌گیرد. چیزی که خود تولستوی در آن زیسته و با تحول شخصیتی شبیه به خودش در روستا اوج می‌گیرد. 
من جنگ و صلح او را خوانده ام. پانصدو اندی شخصیت در یک رمان، پرداختشان و باور پذیر کردنشان کار ساده ای نیست. کار هر کسی هم نیست. اما تولستوی از عهده اش برآمده است. من او را با مرگ ایوان ایلیچ (داستان کوتاه) هم شناخته ام. گویی که لئو سالها در مناصب اداری و مسند قضاوت کار کرده که چنین اشرافی را در بیان داستان به خرج داده است.  
بعد از خواندن  داستان های تولستوی  درخواهید یافت که روابط بین انسان ها از سده 19 میلادی در روسیه تا قرن حاضر هیچ تغییری نکرده است. ما همان هستیم که بودیم. 
مخاطبین چنین رمانی، دوست داران همه کتابخوان ها کتاب نخوان هاست. خصوصا علاقمندان به آدم ها و روابطشان. مشتاقان توسعه انسانی  و دینی . 
 
پ ن: از حجم این رمان نهراسید.  
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.