یادداشت Yasaman Tamjidi
1403/11/20
این کتاب را به دلیل اینکه یکی از استادانم برای درسمان به آن ارجاع داده بود شروع کردم. اما وقتی عناوین مقالههای آن را دیدم کنجکاو شدم تا آن را کامل بخوانم. این کتاب از مجموعهای از مقالات تشکیل شده که برخی از آنها فارسی و برخی از آنها ترجمه هستند. در مجموع میتوان گفت محوریت کتاب موضوع زن و محوریت او در تاریخ معاصر ایران و همچنین داستانهای کهن است. اولین چیزی که توجه من را جلب کرد مسئلهی دختران قوچان بود که به کلی از کتابهای تاریخ حذف شده. این که زنان نقش پررنگی در انقلاب مشروطه داشتهاند در حالی که تاریخ آنها را فراموش کرده -خصوصا زمانی که با استناد به روزنامهها و جراید آن زمان این موضوع مطرح میشود- دریچهی متفاوتی را در نگاه به نقش زن در جامعه از گذشته تا کنون باز میکند. در ادامه مبحث مورد علاقهی من طبعا داستانهای مکر زنان بود. چرا که این موضوع تکرار شونده در اکثر قالبهای ادبی گذشته سوال برانگیز است. با این حال نگارندهی مقالات راهی باز میکند تا بتوان خوانشی فمنیستی از این داستانها به دست آورد. در ابتدا برای باز کردن بحث، سوالهایی مطرح میکند که شاید هر کس که هزار و یک شب را خوانده و شهرزاد را تحسین کرده، احتمالا برایش پیش آمده باشد:«میان شخصیت شهرزاد و داستانهایی که میگوید، در ظاهر تناقض وجود دارد، داستانهایی که اغلب محتوایی بسیار ضدزن دارند. در واقع او داستانهایی در مورد مکر زنان میگوید. چگونه کسی میپذیرد که شهرزاد با آن شخصیت ادیب، دانا و عاقل، که نه فقط جان خود که جان تمام آن زنان دیگر را نجات میدهد، چنین داستانهای ضدزنی بگوید؟» همهی این مقدمات من را کنجکاوتر کرد تا بدانم چگونه میتوان از جنبهی دیگری به داستانهای مکر زنان نگاه کرد. و در نهایت یکی دیگر از جالبترین بخشهای کتاب برای من نگاه آن به خنثی بودن ظاهری زبان فارسی بود. چیزی که ما اغلب به آن بابت برابری جنسیتیای که در آن نهفته است میبالیم. با این حال در مقالهی «دگرگونی «زن» و «مرد» در زبان مشروطیت» نویسنده با نگاهی موشکافانه توضیح میدهد که چگونه عدم وجود جنسیت در زبان به تدریج در برخی زمینهها زن را به کلی از خود بیرون رانده و از صحنهی زبان حذف کرده است. و در نهایت در مقالهی آخر به مسئلهی کشف حجاب در دوران رضاشاه و جریانهای سیاسی و دستههایی که در میان زنان در آن دوران وجود داشت پرداخته شده است. دستهبندیهایی به لحاظ سیاسی و دینی و عقایدی که در آن زمان تحت عنوان موج مدرنیته در بستر کشور در جریان بود و باعث تناقضاتی در خواستههای کلی زنان شده بود. در مجموع، به عنوان کسی که همواره به لازمهی برابری حقوق زن و مرد علاقه داشتم اما مطالعهی گستردهای در زمینهی آن انجام نداده بودم، این کتاب نکات بسیار جالبی را برای من روشن کرد و به من یاد داد تا با دیدی متفاوت به موضوعهای مربوط به جنسیت نگاه کنم و بدانم که گاهی باید به مفاهیمی که حتی ضدزن به نظر میرسند عمیقتر نگاه کنم.