یادداشت نفیسه سادات موسوی

        مجموعه شعر سپید «کتاب شکست»  دومین مجموعه‌ شعر مجید اجرایی (متولد ۱۳۵۵)، شاعر و منتقد ادبی است که به‌وسیله‌ی انتشارات مروارید در ۹۵ صفحه و در پاییز ۱۴۰۰ منتشر شد.
ابهام از ویژگی‌های هنری ای است که ارمغانش خوانش لذت‌بخش است. زبان شعر در اشعار اجرایی خاص و ویژه است و ترکیب‌های نوآورانه و بدیع از دیگر ویژگی‌های کلام این شاعر به شمار می‌رود.
در برخی اشعار این کتاب، گونه‌ای از شیوه سیّال ذهن مشهود است. زبان بلاغی به موسیقی کلام کمک شایانی کرده و نمی‌توان از مضمون‌آفرینی‌ها چشم‌پوشی کرد. بازتاب و انعکاس درد ناشی از تکرار و خمودگی جاری در زندگی‌های فعلی، محور بسیاری از اشعار اجرایی است.
 اگر شکست را نوعی ناکامی در رسیدن به هدف بدانیم، باید بگوییم که «کتاب شکست» اشاره به تجربه‌ ناموفق بسیاری از جریان‌های ادبی و فرهنگی و شعری دارد و تلویحا می‌خواهد به برخی وضعیت‌ها انتقاد کند اما پذیرش هر شکستی در دل خود معنای دیگری هم دارد و آن عبور از وضعیت موجود و تلاش برای رسیدن به هدف‌های جدیدتر است. از این رو، من کتاب شکست مجید اجرایی را گفتمان پیشنهادی او، اقرار به شکست برخی جریان‌ها و الزام به برون‌رفت از آن وضعیت می‌دانم.
شاعردر این مجموعه با وجود دست‌کاری آشکار در ساختار و زبان بازیگوشانه ، درگیر فرم نشده است. شاهد مثال این ادعا این است که اطناب و پرگویی در شعرهای اجرایی زیاد دیده میشود و شاعر به واسطه مطلوب تر بودن شعر کوتاه برای مخاطب، حرف و اندیشه خود را سانسور یا ابتر نمی کند. 
بیان مهجوریت انسان محور خیلی از  اشعار اجرایی است. توفیق در شعر معاصر کاری بس دشوار است و رمز موفقیت اجرایی این است که از همه امکانات شعری برای بیان معنی و انتقال تصویر بهره می‌برد. ناگفته نماند که گاه وفور استفاده از اسطوره‌ها و تلمیحات فهم شعر او را کمی دیریاب و دشوار می‌کند.
وجود افعال امری با بسامد بالا در شعرهای اجرایی بیانگر نگاه بالا به پایین او به همه مخاطبان است. چه اینکه شاید در ظاهر مخاطب فعل های امر او مخاطب خاص شعر باشد اما در حقیقت همه مخاطبینی که کتاب را میخوانند هم مورد وعظ و دستور قرار گرفته اند. این مساله فارغ از خوب یا بد بودنش، بارها در کتاب تکرار شده است .
      

2

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.