یادداشت فائزه فداکار
1403/4/22
3.5
با دیدن عنوان و جلد کتاب تصور کردم حجاب، موضوع محوری این رمان است که نبود. خانوادهای هفتنفره که دخترش لیلا شخصیت اصلی و راوی ماجرا شدهاست. لیلا خواهری دوقلو بهنام مبینا دارد. علی، سعید و مسعود هم برادرهای او هستند. دغدغهی جهانی پدر، صبر بینهایت مادر، حمایتهای ارزشمند علی، شیطنتهای بانمک و بینمک مسعود، آرامش و دور از حاشیه ایستادن سعید، تلاشهای خواستگارهایی چون سهیل و مصطفی از دو دنیای متفاوت، ریحانهی علی و... حوادث کتاب را رقم میزند و جلو میبرد. بااینکه صفحات زیادی طول کشید تا رنج مقدس برایم جذاب شود و نقدهایی به جزئیات داستان وارد میدانم اما اطلاعات خوبی، ورای خودِ داستان به مخاطب میدهد. دانستنیهایی از حمامی که شیخ بهایی ساخت و انگلیسیها در پی کشف رازش ویران کردند، نام « سعید چندانی » که مرا به کنجکاوی و جستجوی سرگذشت او در فضای مجازی کشانید ( که اهل سنت بود و امام زمان بیماری او را شفا داد. شیعه شد و شیعه شدنهایی به دنبال این کرامت رخ داد. از سعید که چونان نشانه و حجتی بود ترسیدند. شهادتش را رقم زدند.مزارش در حرم امام رضا(ع) است )، تا استدلالهایی برای پذیرش رنج مسلمان حقیقی زیستن که بیشتر در دیالوگها رد و بدل میشود. رنج نقش مادری برای فرزندان پرتعداد، رنج آرمان بزرگ صلح و جنگیدن با جنگهای عالم، رنج پاکدامنی و تقوا و مبارزه با هوس، رنج دوری از خانواده و بسیاری دیگر... رنج مقدس را به خاطر شاگردانم خواندم. نامش را از زبان یکیشان شنیدم و قصد کردم بخوانم تا بفههم چه میخوانند. انتخابشان خوب بود.