یادداشت محبوبه طاهری

بانوی نمونه اسلام: فاطمه زهرا (ع)
        اسلام برای حفظ منافع بانوان و رشد و ترقی آنان احکام و قوانین و برنامه‌های خاصی دارد. یکی از راه‌هایی که می‌توان به وسیله آن بانوی شایسته اسلام و آثار و نتایج درخشان تربیت اسلامی را مشاهده نمود اینست که بانوانِ صدر اسلام و تربیت‌یافتگان مکتب وحی را به طور کامل بشناسیم و جزئیاتِ زندگی آنان را مورد بررسی و کنجکاوی قرار دهیم. حضرت زهرا (س)، بدون شک، در راس تمام بانوان اسلام قرار دارد، زیرا تنها بانویی است که پدرش معصوم، شوهرش معصوم، و خودش نیز معصوم بوده و محیطِ پرورش و زندگی ایشان نیز محیط عصمت و طهارت بوده است.
متاسفانه زندگینامه آن بانوی بزرگ تاحدی تاریک مانده و در مدارک اولیۀ اسلام مطلب زیادی وجود ندارد. این ابهام چند علت دارد:
۱. دوران زندگی حضرت زهرا (س) کوتاه بود و از هجده سال تجاوز نکرد. حدود نصف این مدت قبل از بلوغ بود، که چندان مورد توجه واقع نمی‌شد. از بلوغ تا مرگ هم زیاد فاصله نداشت.
2. حضرت زهرا (س) چون زن بود و اکثر دوران زندگی او در داخل خانه سر می‌شد کمتر کسی می‌توانست کاملاً از زندگی ایشان اطلاع پیدا کند.
۳. افکارِ مردم آن عصر بدان پایه نبود که برای زندگی دختر پیغمبر و بانوی نمونه اسلام اهمیت و ارزش زیادی قائل باشند، تا در حفظ جزئیات آن کوشش نمایند. با‌این‌حال، گرچه جزئیات زندگی و سیر و سلوک آن بانوی نمونه به‌تمامه ضبط نشده ولی نویسنده سعی کرده از همان مقدار موجود با تجزیه و تحلیل شخصیتِ ایشان را مجسم سازد.
بخش اول کتاب از ولادت تا ازدواج حضرت زهرا (س) را بررسی می‌کند. معرفی کوتاهی از مادر فاطمه، دوران شیرخوارگی و دوران پس از وفات مادر فاطمه؛ بخش دوم، عروسی فاطمه (س) می‌باشد. آن حضرت از دوشیزگان ممتاز عصر خویش بود. پدر و مادرش از اصیل‌ترین و شریف‌ترین خانواده‌های قریش بودند. رسول خدا (ص) فاطمه (س) را برای علی نگاه داشته بود و دوست می‌داشت از طرف او پیشنهاد بشود. پیغمبر از جانب خدا مأمور بود که نور را با نور پیوند دهند. این بخش از کتاب، داستان ازدواج فاطمه (س) را بیان می‌کند که خواندن آن می‌تواند الگوی خوبی برای دختران باشد. بخش سوم، فاطمه در خانه علی. این بخش به خانه‌داری، شوهرداری و بچه‌داری آن حضرت پرداخته است. در بخش چهارم فضایل حضرت زهرا (س) بیان می‌شود. علم و دانش فاطمه، ایمان و عبادت، محبت و عصمت ایشان . پیامبر فرمودند: فاطمه از بهترین زنان بهشت است. بخش پنجم، فاطمه بعد از پدر. در این بخش جریاناتی چون مبارزات سه‌ماهۀ زهرا، فدک و برخوردهای او با خلفا بیان می‌شود. بخش ششم، فاطمه در آستانۀ مرگ. حضرت فاطمه بعد از پدر بزرگوارش چند ماهی بیشتر زندگی نکرد. در همان مدت کوتاه به‌قدری گریه کرد که او را یکی از بکائین -زیاد‌گریه‌کنندگان- شمردند. نویسنده چندی از وصایای آن حضرت را در این بخش بیان داشته است. بخشِ آخر کتاب حول تحقیقی در منازعۀ زهرا (س) با ابوبکر می‌باشد. لازم به ذکر است که نویسنده در جمع‌آوری این کتاب، هم از کتاب‌های اهل سنت استفاده کرده و هم از کتاب‌ها و مدارک شیعه.
      

1

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.