یادداشت Mahsa bgbn

Mahsa bgbn

1402/05/16

                کتاب بیستم
۱۲-۱۶ مرداد ۴۰۲
‌
من با این کتاب واقعا عشق کردم🥹 نسخه صوتی‌ش رو با صدای محسن خدری تو فیدی‌پلاس شنیدم و چه خوشحالم که خودم نخوندمش. گوینده خیلی حرفه‌ای و خوش‌ذوق کار کرده بود. لحن شخصیت‌ها، تصویرسازی‌ها و.. همه خوب از آب دراومده بودن. 
این کتاب، یه داستان کوتاه صدصفحه‌ای از فرانسوا ولتر، فیلسوف و نویسنده‌ی خلاق قرن هجدهمی فرانسه‌ست. که سال 1759 چاپ شده!! یعنی بیش از ۲۵۰ سال پیش. کتاب ملغمه‌ای‌ست از اعتقادات و انتقادات ولتر به کل جهان هستی! که در کوتاه‌ترین و البته تاثیرگذارترین شیوه نگارش شده یعنی طنز. 
قهرمان کتاب جوانی ساده‌دل و خوش‌طینت به اسم [کاندید]ه - برادرزاده آقای بارون توندرتن‌ترونک (همه اسامی همین‌قدر عجیب و بامزه بودن)- که در قلعه‌ای همراه خانواده‌ی بارون و یک معلم سرخانه فیلسوف به اسم پانگلوس زندگی شادی داره. زیادی سرخوشه و فکر میکنه در زیباترین قلعه‌ی جهان، همراه با بهترین موجودات جهان و خوشبخت‌ترین آدم جهانه:) 
تا اینکه یک روز موقع بوسیدن دختر بارون، دوشیزه کونه‌گند زیبارو لو میره و با اردنگی از قلعه پرت میشه بیرون🥲
زندگی کاندید زیر و رو میشه، به کشورها و قاره‌های مختلف سفر میکنه، با بدترین و بهترین آدم‌های جهان آشنا میشه، در جنگ‌‌ها شرکت میکنه، زندانی میشه، شکنجه میشه، پولدار میشه، بی‌پول میشه، با ظالم‌ترین حاکمان، خبیث‌ترین راهب‌ها، دوروترین کاسب‌ها و و و و روبرو میشه و عقاید جوانی‌ش به چالش کشیده میشه: آیا این جهان بهترین جهان ممکنه؟ آیا هر شری به خیر منتهی میشه؟ چه کسی خوشبخت‌ترین آدم جهانه؟ آیا ذات انسان سرشار از بدی و نفرته؟ هدف از خلقت چی بوده؟ و.. 
ولتر فلسفه رو با طنز درمی‌آمیزه و دورنمایی از روابط سیاسی و اجتماعی مضحکی که در تمام جهان و در طول تاریخ تکرار میشن به تصویر میکشه. نظام‌های حاکم رو نقد میکنه و با همین اثر صدصفحه‌ای یکی از مهم‌ترین کتاب‌های تاریخ رو می‌نویسه که زمینه بزرگترین انقلاب‌ها رو فراهم کرده.
از این کتاب ساده نباید گذشت. هر کسی با هر سطحی از تفکر مخاطب این کتابه. هر جمله‌ی کتاب، عقیده‌ای رو به سخره می‌گیره، قانونی رو نقد میکنه و نشون میده جهان ما چه بی‌رحم و ترسناک و ظالمانه اداره میشه.
در طول خوندن کتاب قهقهه می‌زدم چه بسا مدام سر تکان می‌دادم و به ولتر نابغه احسنت می‌گفتم که در قرن هیجدهم چنین مطالب جهان/زمان شمولی نوشته که ما در قرن ۲۱ شاهد صورت‌های نوین و بزک‌کرده‌ی این جنایات هستیم. چه حیف که من این کتابو ندارم، اما قطعا میخرمش و بارها می‌خونمش. 
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.