بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت مجتبی شاهسون

                تکه های نیک، یک مجموعه کتاب کوچک و جیبی است که توسط انتشارات کتابسرای نیک به چاپ رسیده است. این تکه های نیک مانند یک لقمه از خوراکی لذیذ است. کتاب های این مجموعه در واقع متن مختصری از یک متن دیگر هستند که به صورت فشرده تری در یک قالب جیبی به چاپ رسیده است. از این روست که آن را تکه های نیک نامیده اند و ما آن را به مثابه یک لقمه از خوراکی لذیذ می دانیم. هر یک از کتاب های این مجموعه به یک موضوع اختصاص یافته است. 
یکی از این کتاب ها، کتاب روان گردان ها اثر آلدوس هاکسلی می باشد. آلدوس هاکسلی در قرن بیستم میلادی، کتاب های معروفی را به رشاه تحریر درآورد که یکی از مهم ترین های آن درهای ادراک بود. آلدوس هاکسلی علاقه خاصی به کشف جهان درونی از طریق عرفان و مواد روان گردان (توهم زا) داشته است که به خصوص در همین کتاب درهای ادراک دیده می‌شود. کتاب روان گردان ها نیز مختصری از کتاب درهای ادراک است، در این کتاب آلدوس هاکسلی تجربه ی خود از مصرف مسکالین را روایت کرده است. یک مامور تحقیقات در کنار او نشسته و همه چیز را ثبت می کرده. هاکسلی از فرایند مصرف خود صحبت می کند و این که این مواد چه تاثیری بر روی او داشته است. 
او نشان می دهد که بنظر می رسد مصرف مسکالین یا برخی مواد روان گردان دیگر، بخشی از ذهن را فعال می کند که به عمق، شدت و محتوا اهمیت بیشتری می دهد و تقریبا بعد فضایی و زمانی را از بین می برد. بطور مثال، هنگامی که در حالت مصرف، به اتاقش نگاه می کند، یک فضا (مکان) نمی بیند بلکه نخستین چیزی که می بیند یک اثر هنری است. به همین ترتیب، کتاب هایی که مرتبط با تحقیقات او هستند و برایش عمق بیشتری دارند، با نور بیشتری دیده می شوند. او نشان می دهد که ذهن آدمی نامحدود است منتها سیستم عصبی به شکلی چیده شده است که اطلاعات اضافی را هرس کند و به انسان فرصت بقا دهد. حال آن که مواد روانگردان، تجربه ی اندکی از ذهن نامحدود را فراهم میکند.

        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.