یادداشت علی فروتن

                دیوید هند (David J. Hand)، آمارشناس انگلیسی، در این کتاب می‌کوشد تا درباره دلایل وفور مشاهده رویدادهایی که ذهن انسان وقوع آنها را بعید می‌داند، توضیح بدهد.

به نظر نویسنده، رویدادهای بعید، مانند رخ دادن همزمان دو یا چند اتفاق مرتبط، وقوع چند-باره و/یا پیاپی یک اتفاق مشخص برای یک شخص واحد (مانند برنده شدن پیاپی در قرعه‌کشی، برخورد مکرر صاعقه و...)، محقق شدن متوالی پیش‌بینی‌های یک شخص خاص، وقوع پیاپی حوادث مشابه و حتی شکل‌گیری رابطه بین رویای افراد و رویدادهای دنیای واقعی، همگی با قوانین آمار و احتمال توجیه‌پذیر هستند.

آقای هند، به کمک اصل بعید بودن و قوانین زیرمجموعه این اصل (قانون تعداد واقعاً زیاد، قانون ناگزیری، قانون گزینش و...)، توضیح می‌دهد که مشاهده رویدادهایی که ما آنها را بعید یا شگفت‌آور می‌دانیم، نه تنها عجیب نیست، بلکه کاملاً طبیعی است.

نویسنده در بخشی از کتاب درباره ترفندهای کلاه‌برداری که با به‌کارگیری قوانین احتمالات رواج یافته است، توضیحاتی ارائه می‌کند.

مطالعه کتاب احتمالاً برای علاقه‌مندان به تفکر منطقی و مباحث آمار و احتمالات سودمند خواهد بود.

گزیده‌ای از کتاب:

ریاضیدان بزرگ، پی‌یر سیمون لاپلاس،... نوشت: «موجود هوشمندی که، در لحظه‌ای مشخص، از همه نیروهای دست‌اندرکار در طبیعت آگاه باشد و نیز وضعیت متناظر با همه عناصر سازنده آنها را بداند، چنانچه وقت کافی برای تجزیه و تحلیل همه این داده‌ها به وی داده شود، در یک فرمولْ حرکات بزرگترین اجسام گیتی و نیز خردترین اتم را لحاظ می‌کند: چیزی برایش عدم قطعیت ندارد و آینده در کنار گذشته پیش چشمانش حضور خواهد یافت.»

این مرور مبتنی بر برداشت و دیدگاه «شخصی» مرورنویس است.
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.