یادداشت محمدقائم خانی
1402/7/10
نمیدانم چرا آبراهامیان زیرعنوان «28 مرداد، سازمان سیا و ریشههای روابط ایران و آمریکا در عصر مدرن» را برای کتاب «کودتا»ی خود انتخاب کرده است، چون کتاب به هیچ وجه خط سیری معطوف به این موارد، و حتی در نسبت با این موارد هم ندارد. اشاراتی در چند صفحه از مقدمه و در فصل پایانی متناسب با این عناوین وجود دارد، ولی محتوای کل کتاب تحت الشعاع آن قرار نگرفته است. بیشتر الصاقی هستند به متن اصلی که درباره «ملی شدن صنعت نفت و کودتای 28 مرداد» است. این زیرعنوان، جایگاه مهمی به کتاب در بازار کتب ایالات متحده میبخشد و آن را با امروز دنیا مرتبط نشان میدهد. البته نه اینکه متن کتاب، با امروز ما ارتباط نداشته باشد، بلکه نحوه آن، غیر از ارتباطی است که چنین زیرعنوانی میتواند به مشعر به آن باشد. به نوعی، متن کتاب مهمتر از جایگاه آن است. در سطح روایت تاریخی، متن کاملاً درونِ گفتمان روایی جبهه ملی قرار میگیرد که با قدرت در حال تولید متن پیرامون 28 مرداد 1332 هستند. آبراهامیان از منظری چپگرایانه، روایت جبهه ملی از کودتای 28 مرداد را تقویت کرده و تا حدودی در کنار زدن روایت منتسب به انقلاب اسلامی (همانند چند کتاب معتبر دیگر) موفق عمل کرده است. حتی در دوسهجای متن، آبراهامیان با فاصلهگذاری با چند عنصر مهم روایت تاریخی منتسب به انقلاب اسلامی، جدایی کامل روایت خویش از آن را آشکار کرده و روایت جبهه ملی را تثبیت کرده است. به ویژه شخصیتسناسی مفصلی که از مصدق ارائه میدهد، کاملاً در راستای قهرمانپروریهای جبهه ملی و در مقابل روایت حضرت امام خمینی (ره) از او قرار دارد. حتی میتوان گفت که انگلیسیستیزی مصدق و یارانش هم در متن کتاب با همان قدرتی حضور دارد که در روایت جبهه ملی از ایران معاصر دیده میشود، هرچند در ارائه چهرهای آمریکاستیزانه از روایت آن روز جبهه ملی پیشی میگیرد. (به عبارتی راهش را کامل از روایت امروزین جبهه ملی از آمریکا جدا میکند.) اما موضع روایی آبراهامیان، یک لایه دیگر هم دارد که همانا تمرکز بر ایران است. در روایت وضعیتی که ایرانِ آن روز در آن گیر کرده بود، یعنی در چینش عناصر اصلی مواجهه ایران با انگلیس و آمریکا، آبراهامیان به روایت جمهوری اسلامی بسیار نزدیک میشود، و حتی روایت امروز ایران توسط حکومت را هم تا حد زیادی تأیید میکند. روایت او از نحوه رفتار اقتصادی-سیاسی آمریکا و انگلیس با ایرانِ آن روز، بیشترین شباهت را با روایت رهبرانِ امروز جمهوری اسلامی از نحوه رفتار این دو کشور با ایران دارد. یعنی هرچند کتاب آبراهامیان از نظر گفتمانی و سیاسی، درون جریان روایی جبهه ملی (در مخالفت یا حداقل رقابت با انقلاب اسلامی) قرار میگیرد؛ اما از نظر موضوع روایت (یعنی موقعیت بینالمللی ایران)، به روایت جمهوری اسلامی از آن روزِ ایران و امروزِ کشور بسیار نزدیک است.
(0/1000)
نظرات
1402/7/10
دیدم که شما در این موضوع کودتا زیاد مطالعه میکنید اسناد منتشر شده بعدی از سیا و انگلیس تغییری تو روایتهایی که پیش از این مکتوب شده، ایجاد میکنه یا نه فقط جزئیاتی رو اضافه میکنه؟!
1
0
1402/7/10
جالب هست به قهرمان پروری اشاره کردید.. از دکتر مصدق که همیشه در سیبل برخوردهای تند حکومت سابق و فعلی هست .و جالب تر از اینکه کسانی و ملاک قرار میدیدکه شناختی از تاریخ شناسی و تحلیل تاریخ ندارند .. یک سوال روایت حکومتی کجا سر راست و قابل اعتنا و بدون غرض ورزی بوده در هر بخشی از تاریخ گذشته که اینجا باشد ... دکتر مصدق علارغم اشتباهات که از کم تجربگی در مدیریت و برنز بحران های پی درپی داشت ولی حداقل توانست در دوسال حکومت و عمر خود نامی نیک از خود باقی بگذارد
0
محمدقائم خانی
1402/7/12
0