بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

بانکی برای فقرا

بانکی برای فقرا

بانکی برای فقرا

محمد یونس و 2 نفر دیگر
5.0
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

8

خواهم خواند

3

در کتاب حاضر، بانک «گرامین» که برای نخستین بار در جهان توسط محمد یونس در بنگلادش تأسیس شده، معرفی می شود. بانک گرامین برای دادن وام هایی با مبالغ پایین تأسیس می شود. این وام ها فقیرترین افراد را قادر می ساخت، کسب و کاری راه بیندازند و خود را از فقر نجات دهند. امروزه این شیوه در شصت کشور جهان به کار می رود و به اعتراف بانک جهانی، بانک گرامین سلاحی مؤثر و اساسی در جنگ علیه فقر و محرومیت است. بانکی برای فقرا داستانی است از اراده و تلاش یونس، داستانی از غلبه بر قحطی های بزرگی چون قحطی 1974 بنگلادش، داستانی از شکست برنامه های بسیاری از دولت ها و تفکر اقتصادی سنتی و داستانی از چگونگی گسترش شیوه ی وام های کم مبلغی در بسیاری از کشورها. این کتاب در سال 2006 جایزه صلح نوبل را به خود اختصاص داد.

یادداشت‌های مرتبط به بانکی برای فقرا

            پروژه‌ی گرامین بانک که این کتاب برای توضیح چگونگی شکل‌گیری، پیشرفت و تاثیر آن در بهبود پایدار زندگی مردم فقیر بنگلادش نوشته شده، با اعطای وام خرد به افراد نیازمند خصوصا زنان فقیر کار خود را در دهه هفتاد میلادی آغاز کرد. محمد یونس، برنده‌ی جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۵، اقتصاددان و استاد دانشگاه و بنیان‌گذار پروژه گرامین بانک وقتی پس از اتمام تحصیل خود در آمریکا به بنگلادش برگشت و مشغول کار شد، از نزدیک با فقر بزرگ و نگران‌کننده‌ای در بین جمعیت زیادی از مردم بنگلادش روبرور شد. او که معتقد بود با اعطای وام‌های خرد کارآفرینی به این افراد میتوان شغلی پایدار و درآمدی کافی را برایشان به ارمغان آورد، با همکاری تعدادی از دوستان و دانشجویانش در سال ۱۹۷۶ گرامین بانک را در یکی از روستاهای بنگلادش تاسیس کردند.
یونس در کتاب بانک تهیدستان ابتدا از زندگی شخصی خود و خانواده و سال‌های تحصیلش میگه و در بخش اصلی کتاب پروژه‌ی گرامین بانک و عملکردش رو توضیح میده.
گرامین بانک نتیجه‌ی همکاری تفکر اقتصادی و دغدغه‌های اجتماعی است. خوندن این کتاب برای هر فردی که دغدغه‌ی رشد و توسعه اقتصادی داره یا به فکر بهبود کیفیت زندگی مردم نیازمند و توسعه پایدار هست میتونه مفید باشه. همچنین این کتاب برای افرادی که دغدغه‌ی برابری و رشد و استقلال زنان را دارند نیز میتواند الهام بخش باشد چرا که تمرکز اصلی گرامین بانک اعطای وام خرد به زنان فقیر است. یونس معتقد است براساس آمار و تحقیقات و همچنین مشاهده‌ی خود آن‌ها، با اعطای وام به زنان کیفیت زندگی فرزندان و کل خانواده رشد بیشتری میکند و اولویت آن زن خرج منابع مالی در جهت بهبود اوضاع کل خانواده است و نه فقط خودش در حالیکه این برای مردان متفاوت است و اولویت مردان بیشتر مخارج شخصی بوده.
بانک تهیدستان مختصر و مفید نوشته شده، دقیق و علمی است و مفاهیم علمی و اقتصادی رو به زبان ساده و عمومی بیان کرده. با این حال من فک میکنم افرادی که در دنیاهای فانتزی زندگی میکنند و بسیار آرمان‌گرا هستند یا ایده‌های اقتصادی خیلی چپ دارند احتمالا مطالعه این کتاب برایشان مناسب نباشد زیرا همانطور که یونس در این کتاب بیان میکند او بسیار عملگرا است و به بازار آزاد نیز معتقد است. محمد یونس با ایده‌های مستمری دوران بیکاری یا بازنشستگی نیز مخالف است و معتقد است انگیزه و ابتکار عمل و پویایی اقتصادی افراد را میگیرد. آن‌ها در پروژه‌ی گرامین بانک به جای مستمری بیکاری، وام خرد اعطا میکنند تا فرد کسب و کار خودش را راه بیندازد و به جای مستمری بازنشستگی روشی را طراحی کرده‌اند که افراد در پروژه‌های مالی و سرمایه‌گذاری گرامین بانک سهام میخرند و بعد در دوران از کار افتادگی از سهام خودشان درآمد دریافت میکنند.
پروژه‌ی گرامین بانک از ابتدای شکل‌گیری تا امروز بسیار رشد کرده و فعالیت‌های خودش و نحوه عملکردش رو بهبود بخشیده و به‌روزرسانی کرده. همچنین با فعالیت‌های اقتصادی تونسته سرمایه‌ی خودش رو حفظ کنه و توسعه بده و هنوز وام‌های خرد و البته امروزه وام‌های کلان هم اعطا میکنه.
این پروژه در کشورهای مختلف و در سطوح مختلفی در حال اجراست و باوجود برخی مخالفت‌های نظری و عملی به راه خودش ادامه میده و یونس معتقده میتونه موفق بمونه.
من کتاب صوتیش رو تو طاقچه گوش دادم و خوب بود