بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

چهارراه (نمایشنامه)

چهارراه (نمایشنامه)

چهارراه (نمایشنامه)

4.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

6

چهارراه آخرین نمایشنامه ای است که بهرام بیضاییی در ایران و در سال 1388 نوشته است و برای نخستین بار در سال 1397 به کارگردانی خود بهرام بیضایی در دانشگاه استنفورد به نمایش درآمد. این نمایشنامه برخلاف فضا و ادبیات کهنی که بر چند اثر پیشین بیضایی حاکم بود، فضایی امروزی دارد و در آن به یکی از مهم ترین و جدی ترین مسائل انسانی پرداخته شده است. البته که هر اثر بیضایی مسئله و حرفی در دل خود دارد.اما جذاب ترین نکته این نمایشنامه گویی پایداری به رسالت قلم بیضایی ست. رسالت روایت گری داستان های آدم های مختلف در دل یک روایت که در همه آثار یا دست کم بیشتر آثار بیضایی شاهد چنین تودرتویی روایت‎ها و داستان های مختلف هستیم.نهال فرّخی، که نامه ای را به اشتباه به صندوق انداخته، سرِ چهارراه سارنگ سهش را می بیند که پس از سالها گویی از سفر دوری آمده و پِی محله ی گُمشده ی خود می گردد. پُرسش سال های نهال فرّخی این بوده که او چرا بی خبر تَرکش کرده، و پرسش سال های سارنگ سهِش این بوده که چرا کسی سراغش را نگرفته؟

یادداشت‌های مرتبط به چهارراه (نمایشنامه)

چهارراه، ر
            چهارراه، روایتیست از آنچه که در این چهار دهه بر ما رفته است. 

در میان نمایشنامه ها و فیلمنامه های بیضایی که در زمان حال می گذرند، چهارراه رو از همه بیشتر دوست داشتم. این نمایشنامه در غالب داستان عشقی دیرین میان سارنگ سهش و نهال فرخی که به جدایی و بی خبری انجامیده، روزگار ایران چهار دهه ی گذشته رو روایت می کنه که طبیعتا روایتی بی اندازه تلخ و آشناست؛ داستان کتاب هایی که سوخت، درختانی که قطع شد، رودهایی که خشکید و عشق و دوستی هایی که ویران شد.
ابتدای نمایشنامه ممکنه کمی گیج کننده باشه. (اون یک ستاره‌ای که کم کردم به همین دلیله). تعداد شخصیت ها بسیاره و داستان اون ها در ظاهر ربطی به همدیگه، یا به اون چهارراه، نداره اما با گذر داستان نقش ها واضح تر میشن و در پایان می بینیم که چقدر هنرمندانه و جالب همه در یک صحنه گرد میان و سرگذشتشون بر سرنوشت سارنگ و نهال اثر می گذاره.
خواندش رو پیشنهاد می کنم و توصیه میکنم که اگر نسخه ی چاپی نمایشنامه رو پیدا نکردید، حتما اجرای صحنه ش رو ببینید. اگر پیدا کردید هم فرقی نمیکنه. باز هم اجرا رو ببینید. 😊
تماشای اجرای صحنه‌ی نمایشنامه بهتون کمک می‌کنه که در میان شخصیت‌های زیاد و داستان‌های به ظاهر بی‌ربطشون گیج و سردرگم نشید. اگر نتتون یاری کنه، اجراش در یوتیوب هست.