تاریخ انحطاط مجلس: فصلی از انقلاب مشروطیت ایران

تاریخ انحطاط مجلس: فصلی از انقلاب مشروطیت ایران

تاریخ انحطاط مجلس: فصلی از انقلاب مشروطیت ایران

4.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

3

ناشر
آشیان
شابک
9786007293393
تعداد صفحات
382
تاریخ انتشار
1397/8/29

توضیحات

        گفتار این کتاب،گزارش تاریخی به قلم شیخ احمد مجددالاسلام کرمانی در خصوص رویدادهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی صدر مشروطه و چگونگی بنیاد و فروپاشی مجلس است که نویسنده خود از نزدیک، ناظر این رخدادها بود.مجددالاسلام با بیانی شفاف و با صراحت لهجه و نگاهی منتقدانه به بازنگری و تعلیل رخدادها و فضای حاکم بر جامعه در آن زمان می پردازد.نویسنده با نگاهی تیزبین و به وضوح ماهیت، موضع گیری، عملکرد و انگاره های ذهنی افراد نسبت به جریان های جامعه را فارغ از جایگاه سیاسی، اجتماعی، مذهبی آنان، از راس قدرت تا عامه مردم برای مخاطب به تصویر می کشد و برای برون رفت از مشکلات و به تناسب راه کارهایی ارائه می دهد. رویکرد سیاسی دولت های خارجی مانند عثمانی، روسیه و انگلیس در ارتباط با ایران بخشی دیگر از گفتار این کتاب است.این کتاب منبعی ارزشمند برای علاقه مندان، پژوهشگران و دانشجویان تاریخ است. باشد مطالعه و درنگ در آثاری از این دست راه گشای جامعه ما در انتخاب مسیری درست در آینده شود.
      

یادداشت‌ها

          این نسخه نوشته احمد مجدالاسلام کرمانی مشروطه خواه و روزنامه نگار دوره قاجار است که به چاپ روزنامه هایی چون ادب به همراه ادیب الممالک فراهانی و جرایدی چون ندای وطن، کشکول، الجمال و محاکمات مبادرت ورزیده است. وی در انجمن مخفی که در این دوران شکل گرفت حضور داشت و در جریان به توپ بسته شدن مجلس مدتی مخفی شد و در این حین، شروع به نگارش این نسخه نمود. در این کتاب وی به اقدامات محمدعلی شاه در تعطیلی مجلس، شرح رخدادها، سیاست دولت های خارجی، نحوه انتخاب نمایندگان و ... پرداخته است. او در کتاب با نگاه نقادانه ای، به رویکرد انجمن ها، برخی علما، طبقه ممتاز جامعه، وضعیت مالیه، قشون ملی، شرایط رعایا، امتیازدهی به بیگانگان و... می پردازد. نکته مهم در دیدگاه وی، مخالفت با نظرات برخی از روزنامه نگاران این دوران در خصوص شاه و اقدامات وی است. کتاب به لحاظ آنکه در برهه زمانی مورد نظر از نگاه شخصی که خود در جریان حوادث این دوره حضور داشته، نگاشته شده، دارای اهمیت و خواندنی است اما بنا بر دیدگاه مورخانه، بررسی هر منبع دست اول تاریخی باید با نگاه نقادانه و همه جانبه صورت گیرد.
یکی از جملات مهم، تامل برانگیز و کلیدی در مباحث مشروطیت - از جهت  پیروزی یا شکست مشروطه- که مدافعان و مخالفان بسیاری دارد، از زبان وی در این کتاب بیان شده است:
"مردم ایران وقتی مشروطه گرفتند که از هزار نفر، یک نفر معنی مشروطه نمی دانست و هرگز خودش را محتاج به دانستن معنی مشروطه ندیده بود که در مقام تحصیل آن برآید و بالاخره نه می دانستند، نه می خواستن و کسی نه بخواهد و نه بداند، نمی تواند"
        

25