نویسنده شدن

نویسنده شدن

نویسنده شدن

داروتیا برند و 1 نفر دیگر
3.0
1 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

6

مشکلات بنیادین یک نویسنده، چه تازه کار باشد و چه کهنه کار، امروزه هیچ فرقی با سال 1934 که کتاب «نویسنده شدن» برای اولین بار چاپ شد ندارد. این مشکلات ربطی به تکنیک های داستان نویسی که در تمام دوره های نویسندگی خلاق به آن می پردازند، ندارد و تا وقتی اشاره ای به این مشکلات نشود، تقریبا تمام دوره های آموزشی نویسندگی در بیشتر مواقع به شکست می انجامد. مشکلات بنیادین نویسنده مشکلات شخصیتی هستند: نمی تواند شروع به کار کند، داستانی را خوب شروع می کند ولی بعد سردرگم یا دلسرد می شود، بعضی وقت ها خیلی خوب می نویسد و در باقی اوقات بد، کار درخشانی می نویسد ولی بعد از یک داستان یا رمان عالی نمی تواند دوباره بنویسد، تا پایان دورة نویسندگی خلاق خوب می نویسد و بعد از پایان آن دیگر نمی تواند بنویسد و…نویسنده نیاز دارد بداند کدام عادت های فکری و عملی سد راه پیشرفتش می شوند، چه نیروهای دور از نظری اطمینانش را متزلزل می کنند و اموری از این دست. هدف دروتیا برند در این کتاب، این است که نویسنده را به سوی ارتباطی تنگاتنگ با ناخودآگاهش رهنمون کند، به او کمک کند که عادت های سالمی را در خود بپرورد و نویسنده را به سمتی هدایت کند که از هرگونه انسداد در نوشتن رهایی یابد. درواقع بیشتر تمرکز او بر قلب و ذهن نویسنده است.این کتاب که بارها در امریکا و کشورهای مختلف تجدیدچاپ شده است، شاید بیش از هر کتاب راهنمای عملی و گام به گام نویسندگی، برای شروع به کار و تداوم نوشتن، ضرورت داشته باشد و گره های روانی و فکری بسیاری را – از تازه کارها گرفته تا کهنه کارها – بگشاید.برخی فصل های کتاب عبارتند از: چهار مشکل، نویسنده ها چه جور آدم هایی هستند؟، مزیت های دوچهره بودن، مهار کردن ناخودآگاه، نوشتن با برنامه، دربارة تقلید، تجدید قوای نویسنده، کشف بزرگ و…

لیست‌های مرتبط به نویسنده شدن

نوشتن با تنفس آغاز می شود: پیکربخشی صدای معتبرتاناز روی دست رمان نویس: مصاحبه با چند نویسندهنویسنده شدن

چگونه مثل یک نویسنده زندگی کنیم؟

10 کتاب

کتاب‌های آموزش نویسندگی انباشته از نکات فنی و آموز‌ه‌هایی دربارهٔ طرح و ساختار و عناصر داستان هستند؛ اما علاقه‌مندان به نویسندگی در این مسیر با چالش‌ها و سوالاتی مواجه می‌شوند که جنس دیگری دارد. آن‌ها می‌خواهند بدانند نویسندگان بزرگ چگونه زندگی می‌کنند و ایده‌های داستانی خود را از کجا می‌یابند. ممکن است برخی تازه‌کارها با تمام قواعد شخصیت‌پردازی، نگارش پیرنگ و بازنویسی داستان آشنا باشند، اما وقتی برای نوشتن تمرکز ندارند یا علاقه‌شان را به ایده‌های قبلی خود از دست می‌دهند، نمی‌دانند چه‌کار باید بکنند. خیلی‌ها هنوز درگیر سوالاتی از این جنس هستند که: بهترین ساعت شبانه‌روز برای نوشتن چه زمانی است؟ آیا حتماً برای داستانمان باید طرح آماده داشته باشیم یا حق داریم شهودی و فی‌البداهه پیش برویم؟ سبک زندگی ما چگونه باشد که بتوانیم ایده‌های جدید را از دنیای اطرافمان شکار کنیم؟ نوشتن با رایانه یا قلم و کاغذ چه مزایا و معایبی دارند؟ و سوالاتی از این دست. کتاب‌های معرفی‌شده در این سیاهه خالی از نکات آموزشی و قواعد داستان‌نویسی نیستند؛ اما فکر می‌کنم تا حدی بر «زیست یک نویسنده»، «نحوهٔ فعالیت نویسندگان مشهور» و «چگونگی یافتن ایده‌های جذاب توسط نویسنده‌ها» تمرکز کرده‌اند. اگر می‌خواهید مثل یک نویسنده زندگی کنید و از تجربیات آنان در کار خود بهره ببرید، احتمالاً این کتاب‌ها به دردتان خواهد خورد.

یادداشت‌های مرتبط به نویسنده شدن

            راه و رسم نویسندگی
نویسنده شدن (دروتیا برند، ترجمه‌ی آرش محمدولی، تهران: کتاب پارسه، 1395) از کتاب‌های کلاسیک امریکایی درباره‌ی نوشتن است که اولین بار در سال 1934 منتشر شد. این کتاب برخلاف آثار دیگری که در این زمینه نوشته شده‌اند فوت و فن نوشتن را آموزش نمی‌دهد، بلکه به علاقه‌مندان یاد می‌دهد چطور با تغییر در زندگی، نگرش‌ها، عادات و خصوصیات اخلاقی‌شان تبدیل به نویسنده شوند. به عقیده‌ی دروتیا برند، نبوغ مسئله‌ای یادگرفتنی است و انسان نابغه «کسی است که از روی عادت دست به اعمالی می‌زند که افراد مستعد به ندرت آن‌ها را انجام می‌دهند.» بنابراین، اگر کسی در زمینه‌ی نوشتن دچار معضل شده، می‌تواند ریشه‌ی این ناتوانی را در شخصیتش پیدا کند و با تمرین‌هایی سفت و سخت، ویژگی‌های ناسازگار با حرفه‌ی نویسندگی را در خودش تغییر بدهد. برند، با توجه به مشکلات رایجی که سر راه نویسندگان قرار گرفته، تمرین‌هایی را پیشنهاد می‌دهد: با کسی درباره‌ی چیزی که می‌خواهید بنویسید حرف نزنید. خودتان را مجبور کنید هر روز صبح، پیش از آنکه چیزی بخوانید یا با کسی حرف بزنید، بنویسید. در برابر وسوسه‌ی خواندن دست‌نوشته‌هایتان مقاومت کنید و با این کار منتقد درون‌تان را مهار کنید. علاوه بر این، با خودتان قرار بگذارید هر روز راس ساعتی بخصوص بنویسید، حتی اگر وسط یک جلسه‌ی مهم هستید و مشغول حرف زدن با رئیس‌تان! توصیه‌هایی نیز برای مدرسان وجود دارد. به طور مثال، برند به آن‌ها می‌گوید شاگردان را تا زمانی که خودشان احساس نیاز نمی‌کنند در معرض نقد دیگران قرار ندهید، حتی بدون اشاره به اسم‌شان. هر چند برند اعتقاد دارد علاقه‌مندان به نویسندگی بیش از هر چیز به عادت‌هایی برای نوشتن نیاز دارند، در انتهای کتاب لیست بلندبالایی از کتاب‌های مناسب برای نوشتن فهرست کرده تا نوآموزان بعد از یاد گرفتن راه و رسم نویسنده شدن به آن‌ها نیز مراجعه کنند. متاسفانه اغلب کتاب‌های پیشنهادی برند که از کلاسیک‌های ادبیات جهان هستند تا امروز به فارسی ترجمه نشده‌اند.


ماهنامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی چهاردهم، سال 1395.