پطر کبیر

پطر کبیر

پطر کبیر

رابرت ماسی و 1 نفر دیگر
3.2
2 نفر |
1 یادداشت
جلد 1

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

2

ناشر
زرین
شابک
0000000064139
تعداد صفحات
676
تاریخ انتشار
1372/7/1

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        کتاب دو جلدی حاضر شرح و گزارش مفصلی است از زندگی، اقدامات و تاریخ و تحولات دوران "پطر کبیر "امپراتور روسیه که به قلم نویسنده آمریکایی،  "رابرت ماسی "تالیف و در قالب رمان تاریخی به فارسی ترجمه شده است .پطر  ( 1725ـ 1672م)، تزار مسکوی ( 1721ـ 1682م)، تزار روسیه ( 1725ـ 1721م)  در مسکو متولد شد .او عامل پیشرفت های سریع روسیه به سوی تمدن بود .پطر  فرزند تزار آلکسیس میخائیلویچ و بردار فئودور سومین تزار خانواده رمانف  بود" .صوفی "خواهر پطر پس از رسیدن به مقام نیابت سلطنت، بردار خود، پطر  را بر خلاف رسم قدیم از قصر کرملین خارج کرد و او را به روستایی نزدیک  مسکو فرستاد .خروج از کرملین که در حقیقت زندانی باشکوه بود در تربیت  روحی و اخلاقی و فکری پطر تاثیر کرد .او پس از چندی با سپاه آراسته خود  خواهرش را شکست داد و خود بر تخت سلطنت نشست .وی مصمم شد رعایای نیمه  وحشی خود را به سوی تمدن غربی رهبری کند .بنابراین تصمیم گرفت دیواری  را که دولت های سوئد، لهستان و عثمانی بین روسیه و مغرب کشیده بودند درهم  شکند و پنجره ای به سوی غرب باز کند ;بدین منظور، جنگ هایی با عثمانی و  سوئد آغاز کرد و متصرفاتی به دست آورد .پطر چند سفر به اروپای غربی نمود  و سخت شیفته تمدن غرب گردید .او در هلند در کارخانه های نجاری و کشتی سازی  مشغول کار گردید و در سفر به انگلستان و هلند، جمعی از مهندسان، معماران،  صاحب منصبان، دریانوردان و پزشکان آن جا را استخدام کرد و به روسیه فرستاد . او به منظور تغییر اوضاع اجتماعی و اخلاق قدیمی و کهنه ملت روس قدم های  سریعی برداشت ;به گونه ای که در اواخر سلطنت او روسیه در ردیف ممالک بزرگ  اروپا درآمد .کتاب در دو جلد، پنج بخش و پنجاه و نه فصل نظام یافته است . عناوین پاره ای از فصل های کتاب بدین قرار است :شهر مسکو در قرن هفدهم  میلادی، دوره کودکی پطر، شورش سپاه استرلیتز، اختلاف مذهبی، بازی های پطر،  دوره نیابت سلطنت سوفیا، پطر در آرخانکل، قسمتی از روحیه پطر، پطر در  هلند، پطر در انگلستان، بنیان گذاری و پیدایش بندر سنت پطرزبورگ، منچیکوف  و کاترین، استیلای استبداد، تنگنای لهستانی، بزرگراه مسکو، نبرد پولتاوا،  و بر صحنه اروپا .
      

یادداشت ها

          نظرم در مورد کتاب‌ را در پای جلد دوم آوردم. در اینجا اما خواستم اشاره‌ای بکنم به معاصرت پطر و اعقاب نزدیکش با ایران و پادشاهی آن که از سلطان حسین صفوی شروع شده و به نادر ختم می‌شود.
بخش جدی از تصرفات روسیه تزاری از خاک ایران سال‌ها قبل از دوره قاجار و در  اواخر عهد صفوی شروع شده است
سمرقند، خیوه  و شهر دربند تلخ‌گاهی ما در اولین مواجهه با آن امپراطوری است.
هم زمان با دوره ثبات و رشد روسیه در دوره ۵۰ ساله پطر کشور ما دستخوش زهر هرج و مرج و ملوک الطوایفی بوده است تا اینکه نادر موفق شد هم در شمال شرق و هم در شمال غرب روس‌ها را عقب بزند.
خواستم بگویم خود روسیه از مدرنیته و تمدن مصطلح سال‌ها عقب بود که پطر توانست بخشی از شکاف را جبران کند.
خود ما هم سال‌ها از روسیه عقب بودیم! این را گفتم که به سادگی نگوییم به علت بی‌کفایتی شاهان سرزمین‌هاممان را از دست دادیم.
هیچ مملکتی یک شبه بدبخت یا خوشبخت نمی‌شود.
پطر روسیه در دو جنگ بزرگ خود با عثمانی یکی را پیروز و دیگری را شکست خورد اما درس‌های تازه‌ای از آن گرفت.
        

8