بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

تاریخچه ادبیات فانتزی

تاریخچه ادبیات فانتزی

تاریخچه ادبیات فانتزی

فارا مندلسون و 4 نفر دیگر
2.5
1 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

5

در برخی از قدیمی ترین کتاب هایی که تاکنون نوشته شده اند، در کتاب هایی از قبیل «حماسه ی گیلگمش» و «اُدیسه»، قهرمان با هیولاها و شگفتی ها دست و پنجه نرم می کند، راهی سفرهای شگفت شده و با جادو درگیر می شود. فانتزی، تا اوج گیری رمان مدرن و رئالیست، بخشی بنیادین از ادبیات اروپا باقی ماند. اما حتی آن زمان نیز فانتزی در قالب و لوای گوتیک، هراس، داستان ارواح، داستان پریان و حکایت سرزمین های خیالی محبوب ماند.کتاب حاضر تاریخ ادبیات فانتزی را از سال های نخستین تا خاستگاه فانتزی امروزی در قرن بیستم بررسی می کند. از دهه ی پنجاه قرن پیشین (زمانی که تالکین «ارباب حلقه ها» را منتشر کرد و سی اس لوییس کتاب های «نارنیا» را به چاپ رساند) داستان دهه به دهه پیش می رود. در دهه ی هشتاد، فانتزی بخش خاص خود را در کتاب فروشی ها پیدا کرد و در پایان دهه ی نود آثار نویسندگان ادبیات فانتزی مانند تری پرَچت و جِی.کی. رولینگ تبدیل به پرفروش ترین آثار در بریتانیا شده بود و در همین اثنا کتاب های تالکین به تمام زبان های اصلی جهان ترجمه شده و در صدر فروش بودند.کتاب پیشِ رو به بررسی پهنه ی گسترده ی داستان هایی می پردازد که تحت عنوان «فانتزی» در قرن بیستم و بیست ویکم چاپ شده اند و نیز می کوشد تداوم علاقه و رشد محبوبیت آن را توضیح دهد.ادوارد جیمز، پروفسور تاریخ قرون وسطی در دانشگاه دوبلین با تخصص تاریخ و باستان شناسی فرانسه و بریتانیا در ابتدای قرون وسطی است. جدیدترین کتاب او «بربرهای اروپایی» است. او به مدت پانزده سال در سِمت ویراستار در مجله ی «بنیاد: نقد بین المللی ادبیات علمی تخیلی» مشغول بود. جایزه ی پیلگریم را برای کمک هایش درزمینه ی مطالعه ی ادبیات علمی تخیلی و جایزه ی ایتون را برای کتاب «ادبیات علمی تخیلی در قرن بیستم» (انتشارات آکسفورد) به خود اختصاص داد. فارا مندلسون نیز محقق ادبیات علمی تخیلی و فانتزی در دانشگاه میدلسکس است. کتاب های چاپ شده ی او عبارت اند از مجموعه هایی در مورد تری پرچت و جوآنا راس و کتاب هایی در مورد دایا وین جونز و نیز «ادبیات علمی تخیلی برای کودکان». جدیدترین کتاب او «بلاغت فانتزی» (انتشارات دانشگاه وسلیان) است. ادوارد جیمز و فارا مندلسون همراه با یکدیگر ویراستاران مجموعه ی «راهنمای کمبریج برای ادبیات علمی تخیلی» بودند که در سال 2005 برنده ی جایزه ی هوگو شد. درباره این کتاب بیشتر بخوانید

لیست‌های مرتبط به تاریخچه ادبیات فانتزی

یادداشت‌های مرتبط به تاریخچه ادبیات فانتزی

            این کتاب رو در یک جمع ۳ نفره (گاهی ۴ نفره!) همخوانی می‌کردیم. خودم خط به خطش رو کامل نخوندم اما قسمت‌هایی رو هم که نخونده بودم دوستان توضیح می‌دادن.

اولا باید بگم که کیفیت ترجمه بسیار بد بود (البته شاید بعضی جاها اشکال به متن اصلی نویسنده‌ها هم برگرده؛ ولی عمده‌ی اشکال متوجه مترجم هست) و بدتر از اون نسخه فیدیبو که به شدت افتضاح تنظیم شده بود و انگار رسما می‌خواستن بگن تمام تلاشمون رو می‌کنیم که این کتاب رو نخونید!

اما درمورد خود کتاب باید بگم که در بهترین حالت یه چیز متوسطه. یه نکته‌ش اینه که بیش از ۱۰ سال پیش نوشته شده و طبیعتا مسیر متفاوتی که ادبیات فانتزی طی یکی دو دهه گذشته طی کرده توش دیده نمیشه؛ ولی باز هم برای آشنایی با سیری که در قرن گذشته طی شده گزینه خوبیه. به نظرم بهترین دلیلی که می‌تونید برای خوندنش داشته باشید، اینه که اسم نویسنده‌ها و آثار برجسته رو طی دوره‌های مختلف بفهمید (که اکثرا هم ترجمه نشدن و اگه زبان انگلیسی بلد نباشید همین هم خیلی به کارتون نمیاد!) و خب درمورد جریان‌شناسی و مطالب مهمی از این دست، اونقدری که باید بحث می‌کرده نکرده.

مترجم هم احساس تکلیفش گرفته و انتهای کتاب یه سری توضیح از زیرژانرهای فانتزی اضافه کرده، که ای کاش به ژانر فانتزی رحم می‌کرد و همچین خنجری توی کمرش فرو نمی‌کرد!

در کل پیشنهاد می‌کنم اگه می‌خواید مطالب خوبی درمورد ادبیات فانتزی بخونید، سعی کنید کتاب بهتری پیدا کنید. اگه خواستید همینو بخونید، زبان اصلی بخونید. اگه خواستید ترجمه بخونید، گزیده بخونید؛ و ترجیحا نسخه فیدیبو رو هم نخونید که بدجور پشیمون می‌شید!